Jalovaaralle porttikielto Kallion kirkkoon

Kallion kirkko205 Pirkko Jalovaara ei voi enää toimia vierailevana julistajana Kallion kirkossa, linjaa kirkkoherra Teemu Laajasalo. Jalovaraa on pitänyt säännöllisimmin tilaisuuksiaan juuri Kallion kirkossa.

Alunperin Jalovaaran piti saapua 5.3. seurakunnan johtoryhmän kuultavaksi, mutta MOT-ohjelman esille nostamien demonipuheiden käsittely julkisuudessa on kirkkoherra Laajasalon mukaan tuonut uutta tietoa ja vauhdittanut päätöksentekoa.

Laajasalo kertoo käyneensä tämän viikon aikana pitkähkön keskustelun Pirkko Jalovaaran kanssa puhelimitse ja olleensa hänen kanssaan sähköpostiyhteydessä. Myös Kallion seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä on kuultu asiassa.

– Jalovaaran työllä on pitkä historia ja sillä on ollut iso merkitys. Sitä ei pidä tehdä tyhjäksi, eikä varsinkaan niiden ihmisten kokemusta, jotka tilaisuuksiin ovat tulleet, Laajasalo sanoo Kotimaa24:lle.

– Ihmiset ovat tulleet tosissaan kirkkoon etsimään apua ja lohdutusta. Heille on ihan oikein ollut tarjolla yhteistä rukousta ja laulua. Nyttemmin meidän on mietittävä, kuinka vastaamme näihin ihmisten toiveisiin ja avun tarpeeseen.

Laajasalo sanoo kirkkoherrana ottavansa vakavasti sen minkälaista julistusta vierailevien puhujien tilaisuuksissa vastaisuudessa Kallion kirkossa kuullaan.

– Olen surullinen, että joudutaan heittämään ihmisiä kirkosta ulos, kun kirkon ongelma on päinvastoin siinä, kuinka saada ihmisiä kirkkoon sisään.

Ohessa Teemu Laajasalon laatima tiedote asiasta:


Pirkko Jalovaara ei voi toimia vierailevana julistajana Kallion seurakunnassa

”Kirkkoherra Teemu Laajasalo teki päätöksen Jalovaaran vierailujen kieltämisestä.

Ylen MOT-ohjelman johdosta ilmoitin 25.2. illalla, että Kallion seurakunta kuulee Pirkko Jalovaaraa johtoryhmän kokouksessa 5.3. ja sen jälkeen tekee päätöksen asiasta.

Viime päivinä on tullut uutta tietoa, jonka pohjalta asia on ollut syytä käsitellä nopeammin. Olen tämän viikon aikana käynyt pitkähkön keskustelun Pirkko Jalovaaran kanssa puhelimitse ja ollut hänen kanssaan sähköpostiyhteydessä ja kuullut häntä. Edelleen olen kuullut Kallion seurakunnan työntekijöitä ja luottamushenkilöitä.

Olen myös tutustunut siihen materiaaliin, jossa on koosteet Jalovaaran puheista 27.1. Kallion kirkossa sekä muuhun hänen aihepiiriä koskevaan opetusmateriaaliinsa.

MOT-ohjelmassa näytetyssä julistuksessa Jalovaara arvioni mukaan kyseenalaistaa lääkkeet ja hengellistää tavalliset sairaudet. Lisäksi on käynyt ilmi, että toisessa televisio-opetuksessa, jossa kuvituskuvana on käytetty seurakuntamme kirkkoa on manattu ihmisistä ”homouden ja skitsofrenian henkeä” ulos.

Tällainen opetus on luterilaisen opin näkökulmasta väärää, ihmisen terveyden näkökulmasta vaarallista, hengellisen vallankäytön näkökulmasta moraalitonta ja luterilaisen kirkon julkikuvan kannalta erittäin vahingollista.

Kirkkojärjestyksen (KJ 6: 34§) mukaan kirkkoherra on vastuussa seurakuntansa ”sananjulistuksen oikeasta hoitamisesta ja yksityisen sielunhoidon harjoittamisesta”. Kirkkoherran tulee myös valvoa, että evankeliointia ”harjoitetaan kirkon tunnustuksen ja tehtävän mukaisesti”. Kirkkojärjestyksen mukaan (KJ 14: 2§) kirkkoherra lisäksi valvoo kirkon käyttöä.

Edellä kuvatuista syistä ja viimeksi todetuin valtuuksin päätän, että Pirkko Jalovaara ei voi enää toimia missään vierailevassa julistustehtävässä Kallion seurakunnassa.

Sanan ja rukouksen illoissa käyneet ihmiset ovat tulleet hakemaan apua kirkosta. Ihmisen hädän kuunteleminen, lohdun ja armahduksen tarjoaminen on kirkon tärkein tehtävä. Kallion seurakunnassa tullaan jatkossa erityisesti kiinnittämään huomiota siihen, kuinka tulevaisuudessakin ihmisten hädän kohtaaminen, yhdessä rukoileminen ja Hyvän Jumalan varaan jättäytyminen otetaan tosissaan.”

Edellinen artikkeliRadio Dei julkaisi Jalovaaran kohutun puheen
Seuraava artikkeliArkkipiispaehdokas erotettiin pappisviran toimittamisesta

Ei näytettäviä viestejä