Ivan Laptev vihittiin Inkerin kirkon piispaksi – Seppo Häkkinen: ”Ole sillanrakentaja”

Inkerin kirkon uusi piispa Ivan Laptev vihittiin virkaansa sunnuntaina Pietarin Pyhän Marian kirkossa vietetyssä juhlamessussa.

Vihkimyksen toimitti Inkerin kirkon emerituspiispa Aarre Kuukauppi. Häntä avustivat Mikkelin piispa Seppo Häkkinen, Viron evankelis-luterilaisen kirkon piispa Tiit Salumäe, Latvian evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Janis Vanags, Siperian luterilaisen kirkon piispa Vsevolod Lytkin sekä Pietarin Pyhän Marian seurakunnan kirkkoherra Mihail Ivanov.

Juhlamessun jälkeen pidetyssä juhlassa puhunut piispa Häkkinen sanoi Laptevin saaneen Jumalalta suuren lahjan, kun hänet on nyt vihitty kirkkonsa piispaksi.

– Samalla olet saanut Jumalalta tärkeän tehtävän palvella Kristuksen kirkkoa aina ja kaikkialla. Kristillisen kirkon alusta lähtien piispan viran moninaisista tehtävistä kaksi on ollut ylitse muiden. Piispa on kaitsija, jonka hengellisen viran hoitamiseen on aina kuulunut apostolisen uskon ja kirkon ykseyden turvaaminen, Häkkinen evästi uutta ekumeenista kollegaa.

Apostolinen usko ja kirkko ovat Häkkisen mukaan löydettävissä vain sieltä, missä Kristusta julistetaan uskollisena Raamatulle ja varhaisen kristikunnan tunnustuksille. Kirkko elää apostolien ja heidän julistuksensa jatkuvassa perinnössä.

– Kirkko on kutsuttu uskollisuuteen apostolien todistukselle Herransa elämästä, kuolemasta, ylösnousemuksesta ja taivaaseen astumisesta. Tätä uskoa sinun piispana tulee turvata. Siinä me voimme tukea ja vahvistaa toisiamme.

Piispan tehtäviin kuuluu Häkkisen mukaan myös ykseyden vaaliminen yli oman kirkkokunnan ja maan rajojen.

– Inkerin kirkolla ja Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla on jo historiallisista syistä johtuen läheiset suhteet. Kirkkomme siteet ovat vahvat alkaen yksittäisistä henkilösuhteista aina viralliseen yhteistyöasiakirjaan ja neuvotteluihin saakka.

Yhteys ei säily itsestään, vaan sitä pitää hoitaa.

– Siksi ole sillanrakentaja aikana, joka pyrkii päinvastoin rakentamaan muureja ja aitoja. Kirkkojemme välisten yhteyksien vaaliminen on yhteinen tehtävämme. Näin toteutamme Herramme omaa tahtoa, Seppo Häkkinen sanoi.

{kuva_b650c844-7e86-49d4-b910-5e439a0f999f}

Kuva: Liliann Keskinen. Ivan Laptevin piispanvihkimys järjestettiin Pietarin Pyhän Marian kirkossa.

{kuva_340f9dec-9515-47f1-b9ab-7956c40b16ad}

Kuva: Kristiina Paananen. Uusi piispa Ivan Laptev on syntynyt vuonna 1979. Hän on inkerinsuomalaista sukujuurta.

{kuva_1ee53021-f84a-4138-94a4-84031a066c23}

Kuva: Kristiina Paananen. Ivan ja Irina Laptev (vas.) sekä Inkerin kirkon edellinen piispa Aarre Kuukauppi ja Alina Kuukauppi.

Ylin kuva: Liliann Keskinen

Lue myös:

Inkerin kirkossa kytee piispanvihkimyksen alla ekumeeninen kiista

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliLevyarvio: Yökerhoissakin soi nyt Jumalan kaipuu, ja siitä saa kiittää Antti Tuiskua
Seuraava artikkeliMika Kyytinen äänivyöryllä Kankaanpään kirkkoherraksi – edeltäjä tunnettiin naispappeuden vastustajana

Ei näytettäviä viestejä