Israelin armeija torjuu tahallaan sytytettyjä maastopaloja – palestiinalaishallinto lupautui apuun

Israelissa riehuu parhaillaan useita laajoja maastopaloja. Pelkästään Haifassa on evakuoitu yli 50 000 ihmistä palojen tieltä. Israelin poliisiylijohtajan mukaan osa paloista on tarkoituksella sytytettyjä. Asiasta on kertonut muun muassa
Yle
.

Maastopaloissa saattaa olla kyse yksittäisten palestiinalaismielisten nuorten miesten kampanjasta, jossa halutaan Israelin valtion kärsivän. Sosiaalisessa mediassa on palestiinalaisia, jotka intoilevat tulipaloista aihetunnisteella #israelonfire eli Israel tulessa.

– Israelin mediassa tätä tulipalojen sytyttelyjä pidetään pienimuotoisena kansannousuna, joka innostaa tiettyjä nuoria radikaaleja. Jerusalem Onlinen mukaan nyt on pidätetty 11 nuorukaista tahallisesta palojen sytyttämisestä epäiltyinä, kertoo Suomen Lähetysseuran Lähi-idän aluepäällikkö Vesa Lehtelä. Lehtelä asuu Jerusalemissa.

Israelin pääministeri linjasi jo eilen, että mikäli tahallisia palojen sytyttämisiä organisoi joku taustataho, Israelin valtio aikoo kohdella mukana olevia terroristeina. Lehtelän mukaan kiinniotetut näyttävät kuvissa lähinnä pelokkailta teineiltä.

Lehtelän mukaan tulipalojen sytyttämisten motiivit ovat poliittisia, eivät uskonnollisia.

– Yksikään imaami ei ole täällä toistaiseksi kommentoinut asiaa. Äsken silmiini osui erään rabbin lausunto, jossa hän antaa juutalaisille luvan keskeyttää sapatinvieton siksi aikaa, että ilmiantavat palon sytyttäjän. Rabbi piti oikeutettuna jopa väkivallan käyttöä palon sytyttäjiä vastaan.

Haifan pelastuslaitosta avustavat sammutustöissä niin Israelin armeijan joukot kuin Venäjältä, Kyprokselta, Turkista ja Kreikastakin lähetetyt palontorjuntakoneet. Myös alueen asukkaat ovat kytkeneet letkuja kotiensa vesijärjestelmiin ja osallistuneet palontorjuntaan.

Erityisen kiinnostavaa on se, että Israelin kanssa yhteiseen palontorjuntarintamaan on ilmoittautunut myös palestiinalaishallinto.

– Mielestäni tämäkin kertoo siitä, että kyse ei ole laajemmasta palestiinalaisten kansannoususta vaan yksittäisten henkilöiden tempauksesta. Näitä ilmenee aika ajoin. Tilanne israelilaisten ja palestiinalaisten välillä on edelleen joillain alueilla hyvin tulehtunut, Lehtelä sanoo.

Palojen torjuntaa vaikeuttaa se, että Israelissa on satanut erittäin vähän huhtikuusta alkaen ja maa on rutikuivaa.

”Jerusalemin ympärilläkin on sytytetty joitakin paloja”

Suomen Lähetysseuran työntekijät asuvat kaikki Jerusalemissa eikä heillä ole palojen vuoksi hätää.

– Meidän oli tarkoitus vaimon kanssa mennä viikonloppuvapailla Haifaan, mutta sen jätämme nyt tekemättä. Jerusalemin ympärilläkin on sytytetty joitakin paloja, mutta ne tuntuvat kaupungissa vain satunnaisena savun hajuna, Lehtelä kertoo.

Lehtelän mukaan Suomen Lähetysseuran tavoite lievittää Lähi-idän alueen jännitteitä ja rakentaa rauhaa ja sovintoa tuntuu nyt erityisen osuvasti valitulta.

– Jerusalemissa juutalaisilla ja palestiinalaisilla on edelleen valtavan korkea kynnys tulla mihinkään yhteisiin tilaisuuksiin. Tel Avivissa yhteistyö on jo vapautuneempaa, Lehtelä sanoo.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Kuva: Ahmad Gharabli / Lehtikuva / AFP. Näkymä Haifaan torstaina 24. marraskuuta. Sadat israelilaiset ovat paenneet Haifan laitamilla sijaitsevista kodeistaan, viranomaiset kertovat.

Lue myös:

Uusi trendi: Yhä useammat Israelin arabit palvelevat Israelin puolustusvoimissa

Arkistojuttu: Luvattu maa synnyttää ristiriitoja myös kristillisissä sionisteissa

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliArkkipiispa Mäkinen: ”Jokainen sukupolvi kuvittelee elävänsä poikkeuksellista muutosaikaa”
Seuraava artikkeliUskonnoton kansanedustaja haluaisi tukea kirkkoa – näin se onnistuu

Ei näytettäviä viestejä