Isojoen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Marianne Huhtala rukoilee surussa ja ilossa

Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevan Isojoen seurakunnan luottamushenkilöllä Marianne Huhtalalla, 63, on menossa jo 33. vuosi seurakunnan luottamushenkilönä. Kirkkovaltuuston puheenjohtajan paikalla hän istuu neljättä kauttaan. Kipinän seurakunnan asioihin hän sai jo lapsuudessa.

– Uskonto ja siihen liittyvät asiat olivat tärkeitä erityisesti äidinäidilleni. Sain häneltä kimmokkeen, joka on kantanut läpi vuosien, Huhtala sanoo.

Huhtalan elämän suurin pysäytys tapahtui kaksitoista vuotta sitten, kun hänen isänsä kuoli.

– Olen vanhempieni ainoa lapsi ja suhteemme oli läheinen. Isän kuoleman jälkeen rukous tuli minulle entistäkin tärkeämmäksi. Sain silloin ja saan nyt rukouksesta elämää kantavaa voimaa.

Viime keväänä oli kiitosrukouksen aika, kun Huhtalan poika joutui yhdessä oman poikansa kanssa liikenneonnettomuuteen.

– He ajoivat kuorma-autoa, jonka kyydissä oli kaivinkone. Auto suistui ojaan, kaatuen kyljelleen. Kyydissä olleet selvisivät kuitenkin ihmeen kaupalla pelkillä naarmuilla. Tuolloin rukoukseni oli täynnä kiitosta, Huhtala huokaa.

”Emme ole liittymässä mihinkään”

Isojoen seurakuntaan kuuluu vajaat parituhatta jäsentä. Seurakunnan taloustilanne on vakaa eikä velkaa ole. Huhtalan mukaan eniten puhuttavat mahdolliset yhteistyökuviot muiden seurakuntien kanssa.

– Emme ole kuitenkaan liittymässä mihinkään. Mahdollista yhteistyötä esimerkiksi työntekijöiden osalta kartoitetaan todennäköisesti lähitulevaisuudessa.

Investointien osalta Isojoella on rauhallista, mitään isompaa ei ole näköpiirissä.

– Kiinteistömme ovat hyvässä kunnossa. Viimeisiä isompia töitä ovat olleet kirkon maalaus sekä seurakuntatalon remontointi, Huhtala listaa.

Isojoen seurakunnan henkeä Huhtala pitää hyvänä. Hän on myös iloinen siitä, ettei politiikka vaikuta päätöksentekoon.

– Politiikka näkyy vain vaalien aikaan. Henkilökohtaisesti näkisin parhaana, että kaikki ehdokkaat olisivat samalla listalla, eli valleissakaan ei tarvittaisi puoluekytköksiä.

Marianne Huhtalan mukaan seurakunnat voisivat pitää enemmän toiminnan esittelytilaisuuksia ja saada näin lisää ihmisiä mukaan erilaisiin tehtäviin.

Kyllikki Saari puhuttaa yhä

Pitopalveluyrittäjänä työskentelevän Huhtalan vapaa-aika on rajallinen. Sitä hän käyttää mielellään kirkkokuorossa.

– Laulaminen ja yhdessäolo toisten kanssa tuntuu hyvältä, nautin kovasti kuorotoiminnasta.

– Teen vapaa-ajallani myös hopeatöitä, kuten esimerkiksi koruja, sekä olen mukana kudontapiirissä. Käsityöt ja laulaminen ovat täydellistä vastapainoa työelämälle ja antavat lisäenergiaa.

Huhtalan mukaan Isojoki tunnetaan edelleen vahvasti Kyllikki Saaren 1950-luvulla tapahtuneesta surmasta. Pitäjässä riittää varsinkin kesällä vieraita kasvoja.

– Monet haluavat käydä hänen haudallaan ja kyselevät reittiä sinne. Kyllikki Saaren tapaus on edelleen monien mielissä.

Omaa näkemystä Saaren kuolemasta Huhtalalla ei kuitenkaan ole.

– Paljon teorioita on esitetty vuosien aikana. Itse en osaa sanoa asiasta mitään.

Kuva: Huhtalan kotialbumi

Edellinen artikkeliEnsimmäinen ehdokas valmiina – Jukka Hautala ilmoittautui Oulun piispanvaaliin
Seuraava artikkeliDiakoni Anneli Helminen: Vankilatyössä jaksaa armon voimin

Ei näytettäviä viestejä