Irja Askola: Demokratiaa hoidettava kuin parisuhdetta

Askola_IrjaJouluradio205 Irja Askola puhui Helsingissä järjestetyssä Suomen Sosiaalifoorumissa viikonloppuna demokratiasta. Askolan mielestä demokratia on vähän niin kuin rakkaus, koska kaikki kannattavat sitä, ja kaipaavatkin, mutta harva saa kokea sen täyttä toteutumista.

– Harva vallankahvan pitäjä voi sanoa, että osaa sitä aidosti toteuttaa ja edistää.  Demokratiakykyni testi ei ole oma kokemukseni kyvystäni tasa-arvoiseen toimintaan, vaan toisten kokemus siitä, Askola sanoi Sosiaalifoorumissa pitämässään avauspuheessa lauantaina.

Askolan mukaan demokratia ei synny, jos ei uskalleta vastustaa turhaa hierarkiaa, avata suljettua ovia ja testata omien ajatustottumusten mielekkyyttä. Muutoksen havainnointi on demokratian alkusilmu. Hän vertasi demokratiaa parisuhteeseen. Jos sitä ei hoida, se ei säily.

Demokratia luonnollinen valinta luterilaiselle

Askolan mukaan demokratian toteuttaja suostuu yllätyksiin. Käsikirjoitusta tehdään yhdessä, siinä ei toteuteta muulla sovittua suunnitelmaa.

Demokratian kannattaja kestää keskeneräisyyttä ja neuvottomuutta ja juuri siinä voi Askolan mukaan olla ratkaisun avain. Demokratian kannattaja kiinnostuu myös muista kuin omanlaistensa ajattelusta ja argumentaatiosta

– Luterilaiselle kristitylle demokratia on luonnollinen valinta. Uskomme mukaan jokaisella ihmisellä on ehdoton ihmisarvo ja oikeus omaan ääneen, omaan tahtoon ja omaan kokemukseen.

Demokratian ytimeksi Askola määritteli erilaisuuden arvostuksen. Kokonaisuuteen tarvitaan yhteisön ääni.

– Demokratia on vaivalloista, mutta kannattavaa.

Lue myös: Sosiaalifoorumi järjestetään viikonloppuna Helsingissä

Edellinen artikkeliJoulun ajan kuoromusiikin sävellyskilpailu käynnissä
Seuraava artikkeliKriisipalvelu tekee paluun

Ei näytettäviä viestejä