Ilta-Kirkko parodioi kirkollisia uutisia

ilta-kirkko205 1 of 1Ilta-Kirkko -sivusto tekee pilaa kirkollisista uutisaiheista. Huumoriuutisten taustalla on Matti Pirhonen. Hän on ammatiltaan pappi, toimittaja ja valokuvaaja, mutta käyttää Ilta-Kirkon yhteydessä itsestään titteliä toimitus.

– Pidän
Lehti
-lehdestä ja Uutissirkuksesta. Ilta-Kirkko pyrkii olemaan esikuviensa kaltaista pelleilyä vakavilla asioilla. Meikäläisen maailmankuvaan on vaikuttanut vahvasti Pahkasika ja Lapinlahden Linnut. Jos ihminen on lisäksi kotoisin Vihdin Nummelasta, niin ei voi paljon vaatia, Pirhonen kiteyttää.

Hän myöntää huumorin olevan monien kirkollisten uutisten yhteydessä vaikeaa, koska uutiset ovat jo parodioita itsessään.

– Haasteena on tosikkomaisuus, joka liitetään tarpeettomasti kirkkoon ja hengellisyyteen. Esimerkiksi Uudessa testamentissa tosikkoja ovat fariseukset ja lainopettajat, humoristeja Jeesus ja hänen kamunsa. Jos olemme tosikkoja, voi miettiä ketä seuraamme.

Parodisuus on joskus suunniteltua myös oikeissa uutisissa. Pirhonen nostaa esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtajan Seppo Simolan ”tuskaisen parahduksen” Ylen aamu-tv:ssä ja Simolan myöhemmän ”eroilmoituksen”.

– Ilta-Kirkossa tehdään huumoria iltapäivälehtien tavasta uutisoida kirkollisia asioita. Niissä on asiavirheitä eikä esimerkiksi herätysliikkeitä aina eroteta toisistaan. Jos tällä on hupailun lisäksi joku muu tarkoitus, niin yritän saada ihmiset huumorin avulla löytämään uusia näkökulmia vanhojen luutuneiden käsitysten tilalle.  

– Sellaisia asioita ei ole, joille ei voisi nauraa. Kyse on vain siitä miten nauretaan ja mille kohdalle nauretaan. Nauretaanko esimerkiksi arkkipiispalle, jos hänellä on hassu hattu vai sille millaiset odotukset ihmisillä on hänen suhteensa, Ilta-Kirkon toimitus toteaa.

Ilta-Kirkko luettavissa täällä.

Edellinen artikkeliPuolen vuosisadan yhteinen matka
Seuraava artikkeliLuoma: Puhdas kirkko on utopia

Ei näytettäviä viestejä