Ilkka Kantola paneelissa: Jätin virkani, jotta saisin skandaalin pois julkisuudesta

Kansanedustaja Ilkka Kantola kommentoi arkkipiispaehdokkaiden paneelissa torstaina tapahtumia, jotka johtivat hänen eroonsa Turun piispan virasta vuonna 2005. Ehdokkaat kohtasivat Helsingin Sanomien järjestämässä paneelissa, jonka juonsi toimittaja Anna-Stina Nykänen.

Nykänen totesi, että Kantola muistetaan nimellä pettäjäpiispa, sillä hän erosi piispan virasta aviorikoksen ja avioeron takia.

– Olet sanonut tämän vaalin yhteydessä, että erosit median takia. Niin miten koet tämän nuhteettomuusasian, että onko se nimenomaan kirkon julkikuva-asia ja missä asiassa se nuhteettomuus on tärkein, taloudessa vai rakkauselämässä vai missä? Nykänen kysyi.

Kysymyksen edellä ehdokkaat olivat keskustelleet piispa Teemu Laajasalon talousepäselvyyksistä.

Kantola sanoi pitävänsä nuhteettomuusihannetta edelleen tärkeänä niin seurakuntien työntekijöillä, poliitikoilla kuin viranomaisillakin. Hän viittasi valtakunnansyyttäjän eroon ja totesi tapauksen todistavan, että nuhteettomuusihanne on yhteiskunnassa vahva.

– Jätin oman virkani siinä akuutissa tilanteessa, koska halusin varjella kirkkoa niin, että skandaali menisi mahdollisimman pian ohitse, Kantola sanoi.

Hän lisäsi pitäneensä kirkon etuna sitä, ettei tapaus olisi pitkään julkisuudessa ja näin julkisuus vaikutti hänen eroamiseensa.

Kantola jatkoi toteamalla, että monia muita pappien avioeroprosesseja ei ruodita julkisuudessa.

– Me emme tiedä näiden prosessien yksityiskohdista. Niihin saattaa liittyä asioita, jotka eivät ole sen kauniimpia kuin ne asiat, joita minun avioerostani kerrottiin, mutta ne eivät tule julkisuuteen ja silloin maailma näyttää toisenlaiselta.

Kantola sanoi, että synnittömyyden tai virheettömyyden vaatimusta ei voida asettaa missään tehtävässä toimivalle, vaan eri tilanteissa on arvioitava, miten kulloinenkin asia vaikuttaa viranhoitoon.

Espoon piispa Tapio Luoma kommentoi Kantolan puheenvuoroa sanomalla, että aikaisemmin kirkko oli se, joka piti esillä nuhteettomuuden ihannetta.

– Tänä päivänä kirkko on yhtä lailla tällaisen syynäämisen kohteena. Nyt voi kysyä, kuka on ottanut sen vanhan kirkon paikan yleisen moraalin tai nuhteettomuuden peräänkuuluttajana. Ja löytyykö sitä armoa, joka kirkon moraaliseen opetukseen kautta aikain on sisältynyt?

Ilkka Kantola on kommentoinut viime viikkoina eroaan piispan virasta myös muun muassa Radio Dein haastattelussa.

Kuva: Olli Seppälä. Ilkka Kantola vaalipaneelissa Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 1.2.2018.

Lue myös:

”En olisi uskonut” – Arkkipiispaehdokkaat kommentoivat paneelissa Laajasalon rahankäyttöä

Edellinen artikkeliKannatuspuheenvuoro: He tukevat Ilkka Kantolaa arkkipiispaksi – katso kaikki nimet
Seuraava artikkeli”Olen samanaikaisesti jännittynyt ja utelias” – toimittaja pääsi Pyhän Pietarin hautaholviin

Ei näytettäviä viestejä