Iin seurakunta rakennutti liikuntapuiston – ”Liikunnan avulla kohdataan ihmisiä”

Iissä vietettiin eilen seurakunnan rakennuttaman liikunta- ja leikkipuiston avajaisia. Puisto rakennettiin seurakunnan maalle Iin seurakuntatalon läheisyyteen Iijoen rannalle.

Hanke on ainutlaatuinen, kertoo Kirkkohallituksen urheilu- ja liikuntayhteistyön asiantuntija Mikko Mäkelä. Aiemmin Sipoon seurakuntayhtymä on rakentanut pallopeleihin tarkoitetun liikuntakaukalon, mutta yksikään toinen seurakunta ei ole tätä ennen rakennuttanut monipuolista liikunta- ja leikkipuistoa.

Uudessa puistossa on omat alueensa lapsille, aikuisille ja ikäihmisille. Lasten leikkipaikalla on erilaisia keinuja, kiipeilypyramidi ja hiekkalaatikko sekä tuplatorni eli kiipeilyteline. Aikuisia ja ikäihmisiä varten on erillinen kuntoilualue, jossa on kuntoiluvälineitä eri lihasryhmien harjoittamiseen sekä rekit ja tasapainopuomi. Lisäksi puistossa on piknik-alue pöytineen ja tuoleineen.

Puisto kestää hyvin vertailua muihin vastaaviin, sanoo Iin seurakunnan talouspäällikkö Jaana Niemelä, joka on itsekin entinen aktiiviurheilija.

– Olen käyttänyt liikunta- ja leikkipuistoja aika paljon ympäri Suomea ja ulkomaillakin, ja hyvät välineet valittiin, Niemelä kehuu.

Puisto on vapaasti kaikkien kuntalaisten käytettävissä. Seurakunta aikoo hyödyntää sitä myös omassa toiminnassaan esimerkiksi lasten, nuorten, ikäihmisten ja omaishoitajien parissa tehtävässä työssä.

Mukana myös Iin kunta ja Kirkkohallitus

Idea liikunta- ja leikkipuiston rakennuttamisesta syntyi Liikkuva seurakunta -hankkeen tiimoilta. Iin seurakunta valittiin hankkeen pilottiseurakunnaksi toukokuussa 2014. Pian sen jälkeen kaikki seurakunnan työntekijät kokoontuivat yhdessä Mikko Mäkelän kanssa ideoimaan, miten seurakunta voisi käytännössä edistää seurakuntalaisten liikkumista.

Hankkeen suunnitteluun ja rahoittamiseen osallistuivat seurakunnan lisäksi Iin kunta ja Kirkkohallitus. Iin seurakunnan kirkkovaltuusto myönsi hankkeelle 30 000 euroa, Iin kunta 15 000 euroa ja Kirkkohallituksen Syrjäytymisen ehkäisy -hankkeesta saatiin 12 000 euroa.

Hankkeen vaativin ja työläin osuus oli Jaana Niemelän mukaan liikunta- ja leikkivälineiden valitseminen ja kilpailuttaminen sekä monien määräysten tiedostaminen.

– Sanotaan näin, että liikunta- ja leikkipuistojen rakentaminen ei ole seurakunnan ydintoimintaa, Niemelä toteaa.

Samasta syystä aivan kaikki seurakunnassa eivät välittömästi innostuneet hankkeesta, mutta hyvät argumentit vetosivat.

– Kun kerroimme, että lähtökohtana on lasten, nuorten ja ikäihmisten hyvinvointi, niin ymmärrystä löytyi, Niemelä sanoo. Hän kertoo iloitsevansa siitä, että luottamushenkilöt ymmärsivät hankkeen merkityksen.

Mikko Mäkelän mielestä seurakuntien liikuntapanostuksia perustelevat paitsi kristillinen, kokonaisvaltainen ihmiskäsitys, myös liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Leikki- ja liikuntapuisto on maksuton ja kaikille avoin tila, joka voi olla hyödyllinen ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden ehkäisemisessä.

– Liikunnan avulla kohdataan paljon ihmisiä. Esimerkiksi Iissä puisto on seurakunnan kerhojen käytössä. Ikäihmisille se on paikka, jossa voi yhdessä kokoontua ja tulla nähdyksi ja kuulluksi.

Mäkelä toi eilen vietettyihin avajaisiin myös Oulun piispan Samuel Salmen terveiset. Salmi kertoi pitävänsä puistoa kansallisesti merkittävänä liikuntakulttuuritekona ja toivotti iloa ja siunausta yhdessä liikkumiseen.

Kuvat: Mikko Mäkelä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTutkija: ”Uskonnot tai pyhät kirjat eivät tee mitään, mutta ihmiset tekevät”
Seuraava artikkeliGuardian: Vatileaksista syytettyjä uhkaa vankila

Ei näytettäviä viestejä