Ihmisoikeusliitto huolissaan: Ihmisoikeuksista tingitään terrorismin vastaisen taistelun nimissä

Kolmen vuoden välein järjestettävä Kansainvälisen ihmisoikeuksien liiton (FIDH) jäsenjärjestöjen ihmisoikeuskonferenssi kokoontuu tänä vuonna Johannesburgissa.

Etelä-Afrikassa vuosi 2016 on tärkeä juhlavuosi: ensimmäisestä demokraattisesta perustuslaista on 20 vuotta, Soweton kapinasta 40 vuotta ja naisten marssista apartheidia vastaan 60 vuotta.

Ensi viikolla järjestettävän konferenssin aiheena on ihmisoikeusjärjestelmän puolustaminen otsikolla: Fighting back for human rights. Monessa maassa on kutistettu kansalaisyhteiskunnan ja erityisesti ihmisoikeuspuolustajien toimintavapautta – viime aikoina esimerkiksi Intiassa, Turkissa ja Venäjällä.

Tapahtuma kokoaa yhteen yli 400 ihmisoikeuksien puolustajaa ympäri maailmaa. Suomesta konferenssiin osallistuu Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila.

– Ne rakenteet, jotka on luotu suojelemaan ihmisoikeuksia, ovat nyt uhattuna. Siksi tarvitaan äänekästä ihmisoikeuksien puolustamista ja kansainvälistä yhteistyötä, Mattila sanoo.

Viime vuosina kansalaistoimijoita ja ihmisoikeuspuolustajia on ahdisteltu, uhkailtu, häiriköity ja pidätetty. Nämä hyökkäykset eivät koske Mattilan mukaan vain yksittäisiä ihmisiä, vaan ne ovat hyökkäys ihmisoikeuksien yleismaailmallisuutta vastaan. Ihmisoikeusliitto on huolissaan siitä, että ihmisoikeuksista ollaan valmiita yhä useammin tinkimään esimerkiksi terrorismin vastaisen taistelun ja taloudellisten intressien varjolla.

– Joitakin päinvastaisiakin esimerkkejä onneksi löytyy. Yksi näistä on kansalaistoimijoiden merkitys Tunisian demokratiakehityksessä. Sisarjärjestömme Tunisian ihmisoikeusliitto oli yksi viime vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajista

FIDH:n konferenssi on omistettu kaikille niille ihmisoikeuspuolustajille, jotka ovat tällä hetkellä pidätettyinä. Heitä ovat esimerkiksi FIDH:n varapääsihteeri Nabeel Rajab (Bahrain), Abdolfattah Soltani (Iran) ja Razan Zeitouneh (Syyria).

Kuva: Matteo Canessa / Freeimages

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeli”Mehän teemme aina suoraa lähetystä” – Papit vihkivät avioliittoon suorassa radiolähetyksessä
Seuraava artikkeliProfessori Jouko Talonen: Esikoislestadiolaisuuden enemmistö etääntyy kirkosta

Ei näytettäviä viestejä