Humppilassakin järjestetään uudet vaalit – taustalla sopuvaalit ja luottamuspula kirkkovaltuustossa

Humppilan seurakunnassa Kanta-Hämeessä järjestetään uudet seurakuntavaalit ensi tammikuussa. Syynä ennenaikaisiin vaaleihin on neljän valtuutetun ero kirkkovaltuustosta.

Vaaleihin jouduttiin, sillä viime seurakuntavaaleissa 2018 Humppilassa käytiin sopuvaali. Silloin ehdokkaita kirkkovaltuustoon löytyi 12 eli juuri riittävästi, jotta valtuusto saatiin perustettua. Kun neljä valtuutettua nyt erosi luottamustehtävästään, kutistui valtuusto liian pieneksi.

Valtuutettujen eron taustalla ovat ongelmat kirkkovaltuuston työskentelyssä. Humppilan seurakunnan entiset luottamushenkilöt Kati Tiilikkala, Timo Nikkanen, Jorma Savolainen ja Ritva Savolainen ilmoittivat erostaan kirkkovaltuuston kokouksessa 4.6.

Kokouksen jälkeen Forssan lehdessä julkaistiin heidän allekirjoittamansa mielipidekirjoitus, jossa he kertovat ratkaisunsa syistä. Allekirjoittaneet kuvailevat kirkkovaltuuston työskentelyä sekavaksi ja valtuuston kokouksia pitkiksi ja henkisesti raskaiksi. He kritisoivat erityisesti valtuuston puheenjohtajaa Seija Kylä-Markulaa.

”Puheenjohtajalle ei kevään kuluessa ole tullut selväksi, useista opastuksista huolimatta, miten päätöksenteko seurakunnassa etenee. Kirkkovaltuusto käsittelee asioita vain kirkkoneuvoston esityksen pohjalta. Valtuuston puheenjohtaja ei voi suinpäin nostaa kokouksen kuluessa omia esityksiään käsittelyyn.”

Kesäkuun kokouksessa puheenjohtajaa vaihdettiin kesken kokouksen sen jälkeen, kun valtuusto oli käsitellyt seurakunnan tilinpäätöstä 2018. Päätös puheenjohtajan vaihtamisesta syntyi äänin 5–4.

Kirjoituksessa korostetaan, etteivät erojen syynä ole näkemyserot viime keväänä kariutuneesta seurakuntaliitoksesta Forssan seurakunnan kanssa. Eronneista osa kannatti liitosta ja osa vastusti sitä.

Valtuuston puheenjohtaja ei tunnista kritiikkiä

Humppilan nykyisen kirkkovaltuuston puheenjohtajan Seija Kylä-Markulan mukaan mielipidekirjoituksessa hänestä esitetyt väitteet eivät pidä paikkaansa. Hän sanoo, ettei ole tuonut kokouksiin uusia esityksiä vaan on tehnyt vastaesityksiä käsiteltävänä olevista asioista.

Väitteet valtuuston kokousten venymisestä ja rankkuudesta ovat Kylä-Markulan mukaan perättömiä.

– Valtuuston kokouksia on ollut keväällä vain kolme. En muista tarkalleen kuinka pitkään ne ovat kestäneet, mutta mielestäni kohtuullisen ajan. Kirkkoneuvoston kokoukset sen sijaan ovat olleet tosi rankkoja, rintamalinja on kulkenut seurakuntaliitoksen kannattajien ja vastustajien välillä.

Kylä-Markulan mukaan valtuutettujen ero liittyy seurakuntaliitokseen. Hän on vastustanut liitosta näkyvästi.

Ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä

Tampereen tuomiokapituli on määrännyt uudet seurakuntavaalit Humppilaan 26.1.2020. Valitsijayhdistysten perustamisasiakirjat tulee jättää 2.12. mennessä.

Humppilan vs. kirkkoherra Terhi Latvala kertoo seuraavansa ehdokasasettelua toiveikkaana.

– Varovainen veikkaukseni on, että ihmiset ovat nyt aktivoituneet. He haluavat toimia seurakunnan hyväksi.

Kotimaa24 kertoi aiemmin tällä viikolla Auran seurakunnan uusista vaaleista, jotka järjestetään myöhemmin lokakuussa. Myös Auran kirkkovaltuusto oli valittu viime syksynä sopuvaalilla. Siellä uusintavaaleihin jouduttiin, kun yksi valtuuston jäsen muutti pois paikkakunnalta.

Sopuvaalit käytiin viime syksynä kaikkiaan 50 seurakunnassa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Auran seurakunnassa järjestetään uudet vaalit – kirkkovaltuusto kutistui laittoman pieneksi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä tutkivat ja mitä? – Katso edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliVuoden kristillinen kirja -ehdokkaat valittu – kaksi kustantajaa dominoi

Ei näytettäviä viestejä