HS:n päätoimittaja: jumala on kirjoitusvirhe

Kirkollisella kentällä on keskusteltu heinäkuun aikana Helsingin Sanomien tavasta käyttää pientä alkukirjainta kristinuskon Jumalasta kirjoittaessaan. Asian otti esille piispa Seppo Häkkinen Facebook-päivityksessään heinäkuun alussa ja teemasta jatkoi myös Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Seppo Simola pääkirjoituksessaan tällä viikolla.

Molemmat epäilivät, että kyseessä on Helsingin Sanomien uskontoallergiasta johtuva tahallinen kristillisen tradition vähättely.

”Kuitenkaan en voi välttyä kysymästä: Onko Jumalan ja Raamatun kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella toimittajien tietämättömyyttä ja oikeinkirjoitustaidon puutetta? Vai onko taustalla ymmärtämättömyys uskontojen merkityksestä, tradition väheksyminen ja uskovien lukijoiden vakaumuksen mitätöinti?”, Seppo Häkkinen kysyy Facebook-päivityksessään.

”Jumalan, Raamatun tai jonkin virren nimen kirjoittaminen pienellä alkukirjaimella tuntuu olevan kannanotto kirkollista perinnettä ja kristillistä uskoa vastaan, kun minkään muun nimen kohdalla tämmöiseen alkeelliseen kielioppivirheeseen ei sorruta”, jatkaa aiheesta Seppo Simola.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Riikka Venäläinen kuitenkin kertoo, ettei HS:lla ole linjausta tai periaatepäätöstä siitä, että Jumala kirjoitettaisiin pienellä.

– Päinvastoin, kielenhuollon ohjeistuksen mukaan jumaluudet, myös kristinuskon Jumala kirjoitetaan isolla alkukirjaimella. Yleisnimenä jumala kirjoitetaan pienellä, Riikka Venäläinen sanoo Kotimaa24:lle.

– Meille kaikille sattuu joskus kielioppimokia, nämä ovat syystä tai toisesta menneet editoinnista läpi. Lieneekin syytä tarkentaa tätä ohjetta toimittajille, Venäläinen sanoo.

Seppo Simolan pääkirjoitus

Seppo Häkkisen Facebook-profiili

Lue myös:

Piispa Häkkinen Facebookissa: Puuttuuko toimittajilta oikeinkirjoitustaito?

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPiispa poltti itsensä – risti suojeli
Seuraava artikkeliTukholman suureen synagogaan naisrabbi

Ei näytettäviä viestejä