HS:n muistokirjoitukset nettiin – mitä sanoo kirkko?


HSmuistot alkaa julkaista kuolinuutisia eli muistokirjoituksia myös verkkosivuillaan. Palvelu avataan touko–kesäkuun vaihteessa, lehti kertoo. Vastaavia sivustoja on jo muualla maailmassa.

Verkossa julkaistaan kaikki lehteen lähetetyt muistokirjoitukset. Sivulla on valmiina jo noin 2 500 lehdessä aiemmin julkaistua nekrologia. Piakkoin sivulta voi lukea vuonna 2006 tai sen jälkeen julkaistut HS:n kuolinuutiset. Palveluun on koottu myös esimerkiksi Suomen presidenttien, kirjailijoiden, taiteilijoiden ja huippu-urheilijoiden nekrologit.

Helsingin Sanomien mukaan toimitukseen saapuu niin paljon nekrologeja, että niiden julkaiseminen on viivästynyt vainajia kunnioittavien kannalta kohtuuttomasti. Sen sijaan verkossa muistokirjoitukset voi julkaista juuri silloin, kun omaiset toivovat.

Palvelussa lukija voi myös tehdä hakuja esimerkiksi vainajan nimen, kotipaikkakunnan, ammatin tai oppiarvon mukaan.

Kirkon jumalanpalveluselämän ja musiikkitoiminnan yksikön johtaja Kai Vahtola uskoo, että verkkoon laitetut muistokirjoitukset palvelevat oikein käytettyinä myönteisesti vainajan kunnioittamista.

– Käsittääkseni myöskään tietosuojan kannalta ei ole ongelmia, koska muistokirjoitukset on useimmiten laadittu siten, että niillä on lähiomaisten lupa ja suostumus, hän sanoo Kotimaa24:lle.

Vahtola toivoo, että Helsingin Sanomat julkaisisi, yhdenvertaisuuden kannalta, lehdessä jatkossakin erilaisten ihmisten kuolinilmoituksia – ettei kävisi niin, että paperilehdessä julkaistaan vain kirjoituksia heistä, joiden elämällä on ollut poikkeuksellinen merkitys. Vahtola uskoo, että paperilehdessä julkaistavia muistokirjoituksia pidetään vähintäänkin jonkun aikaa arvokkaampina kuin verkkoon laitettuja.

– Muutos korostaa toimittajan vastuuta, hän näkee.

Lue Helsingin Sanomien uutinen

(Kuva rajattu Helsingin Sanomien uutisesta)

Edellinen artikkeliKirkkopäivät: Kävijämäärä putosi – maksullisuus puhutti
Seuraava artikkeliKotimaa: Uskonto pilkahti kiekkoihmeessä

Ei näytettäviä viestejä