Historiallinen valinta – Kolme uutta piispaa valittiin kerrallaan Viron evankelis-luterilaiseen kirkkoon

Viron evankelis-luterilaiseen kirkkoon valittiin viime viikolla kolme uutta piispaa: Ove Sander, 53, Anti Toplaan, 55 ja Marko Tiitus, 52. Koskaan aikaisemmin Viron kirkkoon ei ole valittu kerrallaan kolmea piispaa.

Kirkolliskokous valitsi piispat arkkipiispa Urmas Viilman ehdotuksesta. Valintaa edellytti se, että kukin erikseen äänestettävä ehdokas sai yli 50 prosenttia kirkolliskokousedustajien äänistä.

Sander työskentelee tällä hetkellä Tallinnassa Nõmmen Rahun seurakunnan kirkkoherrana, Tiitus Viljandin Jaanin seurakunnan kirkkoherrana ja Toplaan Saarenmaalla Kuressaaren kirkkoherrana.

Arkkipiispa on perustellut kolmen piispan valintaa suurella työtaakallaan. Kaksi nykyistä piispaa, Joel Luhamets ja Tiit Salumäe ovat käytännössä jo eläkkeellä.

Viron yleisradion uutisen mukaan piispaksi valituista Anti Toplaan sanoi, ettei työ jatkossa käytännössä muutu paljoakaan.

– Palvelen edelleen Saarenmaalla seurakuntia toimittamalla jumalanpalveluksia, hän sanoi.

Marko Tiitus totesi, että seurakunnan pappina hän on ensisijaisesti tekemisissä yhden seurakunnan kanssa, mutta apulaispiispana hän palvelee koko kirkkoa ja silloin pitää pystyä näkemään suurempi kuva.

Viroa ei ole jaettu Suomen tapaan eri hiippakuntiin. Anti Toplaanin tehtäviin piispana kuuluvat suhteet tiedotusvälineisiin ja yhteisöön. Marko Tiitus koordinoi pappisammattiin liittyviä asioita ja Ove Sander diasporaan, sosiaalityöhön ja sielunhoitoon liittyviä asioita.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliNäkökulma: Kirkosta eroaminen ei ole enää protesti, mutta siihen kuuluminen voi sitä olla
Seuraava artikkeliKauneimpia joululauluja pääsee laulamaan nyt myös uima-altaassa – suosittua tapahtumaa varioidaan nokkelasti eri puolilla Suomea

Ei näytettäviä viestejä