Herätysliikejohtaja Laestadius saa uutuusoopperassa kirjeitä nykyajasta – pääosassa Esa Ruuttunen

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlilla nähdään tänään perjantaina kantaesitys uudesta kirkko-oopperasta Kolme kirjettä Laestadiukselle. Oopperassa lestadiolaisen herätysliikkeen keulahahmo Lars Levi Laestadius saa hetkeä ennen kuolemaansa kirjeitä nykyajasta.

Lajityypiltään Jyrki Linjaman säveltämä Kolme kirjettä Laestadiukselle liittyy uninäytelmän perinteeseen. Se tapahtuu hetkeä ennen Laestadiuksen kuolemaa, silmänräpäyksen kestävän tajuttomuuskohtauksen aikana. Läsnä on paitsi herätysjohtajan koko elämä, kirjeiden kautta myös oma aikamme.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien tiedotteen mukaan kirkko-ooppera ei etene kronologisesti, vaan temaattisesti: ensimmäisessä näytöksessä aiheena on kulttuuri, toisessa nainen ja kolmannessa lapsi. Laestadiuksen omasta elämästä nousee esiin ennen muuta vahvoja, kauniita ja valoisia puolia: kasvitiede, rakastuminen ja hengellinen uudistuminen. ”Nämä kokemukset törmäävät nykylestadiolaisuuden pimeämpään puoleen, kun Laestadiukselle kirjoittavat kolme uskonyhteisönsä kaltoin kohtelemaa naista”, Kirkkomusiikkijuhlien verkkosivuilla kerrotaan.

Lars Levi Laestadiuksen osassa on Esa Ruuttunen. Oopperan ohjaa Michael Baran ja musiikista vastaa kamariorkesteri Soli Deo Gloria. Musiikkia johtaa Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien taiteellinen johtaja Juhani Lamminmäki. Ooppera esitetään Lohtajan kirkossa 28.7., 29.7. ja 30.7.

Kuva: Maaria Toskala

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä tutkivat karttoja?
Seuraava artikkeliPapin lapset ovat kasvaneet pienen paikkakunnan silmätikkuina – nyt he kertovat, miltä se tuntui

Ei näytettäviä viestejä