Herännäisyys ja vanhoillislestadiolaisuus vaikuttavat Sievissä sulassa sovussa

Sievi on hyvä paikka asua, toteaa seurakunnan luottamushenkilö Oiva Kankaanpää. Asukkaita on vähän vaille viisi tuhatta, työttömyysprosentti on alhainen, paikkakunnalla on yli tuhat teollista työpaikkaa ja lähes 92 prosenttia kuntalaisista kuuluu kirkkoon. Nuorta väkeä on paljon, ja se on Kankaanpään mielestä rikkautta.

– Esimerkiksi Jyringin kylältä, jossa asun, olisivat ilman nuoria perheitä hävinneet koulut ja muut. Nyt siellä on kolmiopettajainen koulu, joka kävi niin pieneksi, että jouduttiin tuomaan lisäksi parakkikoulu pihaan.

Sievi on asukasmäärään suhteutettuna Suomen teollistuneimpia kuntia. Siksi vuoden 2016 alusta päättynyt oikeus yhteisöveroon puraisi ilkeästi juuri Sievin seurakuntaa.

Rivikansalaisesta kirkkovaltuutetuksi

Oiva Kankaanpää on ensimmäisen kauden luottamushenkilö Sievin seurakunnan kirkkovaltuustossa, kirkkoneuvostossa ja diakonian vastuuryhmässä.

– Ensin kieltäydyin ehdokkuudesta, mutta kun kysyjä vaan jatkoi taivuttelua, niin ajattelin, että katsotaan yhden kerran, enhän minä sinne pääse. Sain kuitenkin yllättävän paljon ääniä.

Kankaanpää täytti heinäkuussa 70 vuotta. Aiempi työura putkifirman komennusmiehenä piti miehen poissa kotoa, eikä kotiseurakuntaan ehtinyt kummemmin tutustua.

– Kyllä minä hyvin rivikansalainen olen. Kirkkoa olen aina kannattanut, mutta vähäistähän se on ollut kirkossakäynti, jos ei ole mitään juhlatilaisuutta ollut.

Kirkkoneuvostoon kantaneen äänimäärän syyksi Kankaanpää epäilee ennen kaikkea Eläkeliiton Sievin yhdistyksen puheenjohtajuutta. Myös monivuotinen tehtävä paikallislehden avustavana toimittajana on tehnyt miestä tunnetuksi seurakuntalaisille.

Diakoniatyössä oma paikka on vielä etsinnässä

Seurakunnan luottamustoimissa kaikki on ollut Oiva Kankaanpäälle uutta.

– Positiivisella tavalla. Oikein mielelläni olen mennyt kokouksiin. Tosi hyvä yhteishenki siellä on ollut ja keskustelu on avointa ja hedelmällistä. Asioihin pääsee kyllä vaikuttamaan, kun vaan saa suunsa auki ja tuo mielipiteensä esille.

Sievin seurakunnassa vaikuttaa kaksi voimakasta herätysliikettä, herännäisyys ja vanhoillislestadiolaisuus, mutta Oiva Kankaanpään mukaan luottamuselimissä ei silti ole ilmennyt pienintäkään kitkaa.

Sievin kirkkoneuvoston jäsenistä yli puolet on valittu kirkkovaltuutettujen ulkopuolelta.

– Yksi kokenut valtuutettu teki esityksen ja se meni sellaisenaan läpi.

Kirkkoneuvoston lisäksi Kankaanpää kuuluu ainoana miehenä diakoniatyön vastuuryhmään. Hän valittelee osallistumisensa olevan lähinnä kokouksissa käymistä, naisjäsenet kun pyörittävät vapaaehtoistyönä kohtaamispaikka Kyläkamaria ja kirpputoria Sievin keskustassa.

– He tarjoavat kahvia ja juttelevat ihmisten kanssa, jakavat ruokakasseja. Se on tosi arvokasta työtä, mutta myös merkittävä tulonlähde.

Ympäristödiplomi palkaksi remontoinnista ja omasta lämpölaitoksesta

Sievin seurakunnan suuri haaste on viime vuosina ollut runsaan rakennuskannan remontointi. Kirkon viereiseen pappilan rakennusryhmään kuuluvat vanha kanttorila, väentupa, puotihuoneet, riihi, navetta ja jyväaitta. Yksi vanha rakennus on siirretty partiolaisten majaksi järven rannalle.

Remonttirahaa on kerätty muun muassa metsäomaisuuden myynnillä.

– Pappilan remontti oli tosi iso, se tehtiin perusteellisesti kellareita myöten. Pappilan pihapiiri ja hautausmaitten parkkipaikat on laitettu hyvään kuntoon. Kirkkopihassa ja parkkeerausalueella tehdään vielä kunnostustöitä ja sitten isot investoinnit on saatettu loppuun ja voidaan vähän hengähtää.

Remontit ovat olleet niin perusteellisia, että seurakunnalle myönnettiin ympäristödiplomi vuosiksi 2015–2019. Yli 150-vuotiaiden kirkkopihan rakennusten energiatarvetta tyydyttää seurakunnan oma lämpölaitos, josta myydään virtaa vähän uloskin.

– Kirkko vie kovasti virtaa. Lämpölaitokselle pitää kehittää jonkunlainen varavoimasysteemi, Kankaanpää tuumii.

Sievi olisi mieluimmin itsenäinen seurakunta, vaikka talousasiat ovat haastavia. Palvelujen pelätään huononevan liittymisen seurauksena. Yhteistyötä naapurien kanssa kuitenkin kannatetaan.

– Meillä on Ylivieskan kanssa yhteinen talousjohtaja. Hän esitteli meille esimerkkejä yhdistymisen malleista, mutta ei meillä ole hätäpäiviä vielä tässä.

Metsätyöt ovat terapiaa eläkeläiselle

Lehtiavustajan työ on innostanut Kankaanpäätä yhä enemmän valokuvausharrastuksen pariin. Metsästys, kalastus ja omien metsien raivaustyö pitävät eläkeläisen vetreänä. Hirviporukkaan Kankaanpää on kuulunut jo nelisenkymmentä vuotta.

– Kotona kaikki on puulämmityksellä. Metsätöitä teen joka vuosi, se on terapiaa. Nautin puiden teosta, nytkin tein kuutisenkymmentä kuutiometriä klapeja. Kesällä riittää ruohonleikkuuta ja muuta puuhaa lähes puolen hehtaarin tontilla.

Eläkeliiton Keski-Pohjanmaan kirkkopyhän järjestely on tänä vuonna Sievin yhdistyksen vastuulla. Kirkkopyhää vietetään elokuun lopulla Sievin kirkossa.

– Jumalanpalvelukseen osallistutaan ainakin tekstinlukijoina ja kolehdinkantajina. Seurakuntakodissa on kirkkokahvit ja vähän ohjelmaakin.

Kuva: Oiva Kankaanpää

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliOulun tuomiokirkkoseurakunnan kerhossa pienoismallit eivät ole lasten leikkiä
Seuraava artikkeli”Akaan kirkko 200 vuotta pelastuslaitoksena” – Seurakunta jakaa kirkkoämpäreitä messukävijöille

Ei näytettäviä viestejä