Henriksson: Tiedot pakkoavioliitoista selvitettävä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) on huolestunut tiedoista, joiden mukaan suomalaisten maahanmuuttajaperheiden tyttöjä olisi pakkonaitettu ulkomaille.
Yle uutiset
kertoi asiasta keskiviikkona. Ylen mukaan länsisuomalaisen koulun opettajat tietävät joidenkin oppilaidensa pakkoavioliitoista, mutta keinoja auttamiseen ei ole. Henriksson on uutisen tiedoista yllättynyt.

– En ole aikaisemmin kuullut konkreettisista tapauksista. Ilmiöstä ja sen laajuudesta Suomessa tiedetään kuitenkin toistaiseksi hyvin vähän. Yhtään tapausta ei esimerkiksi vielä ole edennyt rikostutkintaan, Henriksson sanoo Kotimaa24:lle.

– En tietenkään voi hyväksyä pakkoavioliittoja. Vaikka kyse ei olisikaan kovin laajasta ilmiöstä, jokainen tällainen tapaus on kuitenkin yksi liikaa. Toisen ihmisen, erityisesti lapsen pakottaminen avioliittoon on erittäin vakava teko, joka syvästi loukkaa perusoikeuksia ja henkilön itsemäärämisoikeutta. Pakkoavioliittoa ei voi puolustaa missään muodossa.

Kannatatteko pakkoavioliittojen kriminalisointia?

– Toisen avioliittoon pakottaminen on jo nykylainsäädännön mukaan rangaistavaa ihmiskauppaa koskevan lainsäädännön kautta. Pakkoavioliittojen erityiskriminalisoinnin tarpeellisuutta pitää nyt selvittää ja valmistella perusteellisesti. Haluan kuitenkin korostaa, että asia on erittäin moniuloitteinen, ja erilaiset kriminalisoinnit voivat olla vain osaratkaisu ongelmaan. Kriminalisoinnit voivat vaikuttaa myös tavoitteiden vastaisesti, jos esimerkiksi uhrit välttelisivät yhteydenottoja vältellessään perheenjäsentensä syytteeseen asettamista.

Ollaanko asian puitteissa ryhtymässä johonkin toimiin?

– Mielestäni tämä asia pitää nyt selvittää perusteellisesti. Ruotsissa pohditaan parhaillaan tätä samaa asiaa, joten on luonnollista seurata myös, mihin lopputuloksiin Ruotsissa päädytään, Henriksson sanoo Kotimaa24:lle.

Edellinen artikkeliPastori Kirkonkellarissa: Lähdin Sleyn riveistä
Seuraava artikkeliYhdysvalloissa muistetaan John F. Kennedyä – Pappi kertoo sairaan voitelusta

Ei näytettäviä viestejä