Hengellisiä kuvia

Hämärään huoneeseen tulee valo ikkunasta. Se valaisee pienen alttarin, jolla palaa kynttilä. Huone on täynnä rauhaa. Rauhallisuus valtaa katsojan. Tässä yksi esimerkki tunnelmallisesta kuvasta, joka on ilmestynyt Hengellisyys valokuvissa –Facebookryhmään.

Sivustoa ylläpitävät Haminan seurakunnan työntekijät Elina Rajala, Ville Holopainen, Anna Kinnunen, Marja-Leena Tella ja kirkkoherra Juha Tanska. Ylläpitotiimissä on myös valokuvaaja Seppo J. J. Sirkka.

Hengellisyys ei välity vain sanoin

Idea ryhmän perustamisesta tuli, kun Juha Tanskan puoliso Johanna Tanska löysi ignatiaanista hengellisyyttä edustavan internetsivuston PicturingGod ja näytti sen miehelleen. He alkoivat yhdessä pohtia, voisiko Suomessakin olla hengellisyydelle valokuvassa omistettu sivu.

Sivuston toinen esikuva on Sari Poijärven ja Nina Tuitun toimittama kirja Usko: hengellisyys valokuvassa. Tanskat saivat kannustavia ajatuksia Seppo J. J. Sirkalta ja Juha Tanskan työyhteisöltä Haminan seurakunnalta ja perustivat facebook-sivun.

Sivuston tarkoituksena on tarjota harrastajille ja ammattilaisille avoin yhteisö, jossa voi pohtia hengellisyyden näkymistä.

– Me ymmärrämme hengellisyyden laajasti. Meille se on ihmisen syvimmän älyllisen, eettisen, tunne-elämän, suhteessa olemisen, elämän merkityksellisyyden ja henkilökohtaisen kehittymisen läsnäoloa elämässä, Juha Tanska kertoo.

Muidenkin uskontojen kuvat tervetulleita

Sivustolla on tarkoitus katsoa ja tutkia yhdessä erilaisia kuvia. Kuvista saa myös käydä keskustelua toisten ryhmäläisten kanssa tai vain ’tykätä’. Kuka tahansa saa lähettää sivulle kuvia. Ne tulevat näkyviin vasta moderoinnin jälkeen. Yhtä lukuun ottamatta kaikki sivustolle lähetetyt kuvat on julkaistu.

Yksittäinen kuva leviää 200–800 sivulle. Tykkäyksiä ja klikkauksia on kuvien alla vaihtelevasti, muutamasta yli viiteenkymmeneen. Avointa tykkäyssivua seuraa 476 ihmistä.

Melko usein joku sivun ylläpitäjistä avaa kuvan julkaisun yhteydessä keskustelun. Silloin joko kuvan ottaja tai sen katsoja voi pohtia, mitä ajatuksia hengellisyydestä kuva herättää. Kuvaaja voi kertoa, mikä kuvan tilanteessa oli merkityksellistä.

Sivusto keskittyy kristillisen hengellisyyden tutkimiseen. Uskontojen välisen dialogin hengessä ryhmä olisi valmis julkaisemaan myös muiden uskontojen valokuvastoa, mutta sellaisia ei ole vielä tullut.

Kuva ja katse tulevat ennen sanoja

Kuvat ovat Juha Tanskan mielestä voimakas viestinnän väline.

– Ihmisen kehityksessä näkeminen, katse ja katsottuna oleminen tulevat jo ennen sanoja. Sanat antavat kuville merkityksiä, mutta toisaalta kuva itsessään kykenee koskettamaan sellaisia tunne-elämän ja mielen alueita, joihin sanat yltävät vain vaivoin, Tanska pohtii.

Tanskan mielestä parhaimmat kuvat toimivat itsessään. Ne kertovat tarinan. Niiden avulla ihminen voi rakentaa käsitystä itsestään, elämänhistoriastaan, tehdä näkyväksi unelmiaan ja arvojaan, tutkia suhdettaan toiseen ihmiseen, todellisuuteen ja Jumalaan.

– Hengellisen valokuvan idea on auttaa näkemään, että Jumala ja hengellisyys ovat läsnä aineellisessa, ruumiillisessa ja arkisessa todellisuudessa, Tanska sanoo.

Ehtoollisen lavastaminen kosketti

Sivuston koskettavin kuva syntyi Juha Tanskan mielestä viime pääsiäisenä, kun seurakunnan työntekijät ideoivat ja rakensivat paikallislehteen kuvan viimeisestä ehtoollisesta. Kuvaa varten kutsuttiin satamassa talviteloille olevan laivan kajuuttaan eri-ikäisiä ja eri ammateissa toimivia miehiä ympäri Haminan seurakuntaa. Pöydälle oli katettu leipää, viiniä ja kalaa.

– Tutkimme yhdessä miesten kanssa hetken evankeliumin kertomusta ehtoollisen asettamisesta. Sitten kävimme ruokailemaan, Tanska muistelee.

Valokuvaaja Seppo J. J. Sirkka otti kuvasarjan, joka julkaistiin sekä paikallislehdessä, Haminan seurakunnan kotisivuilla ja Hengellisyys valokuvassa -ryhmässä. Kuva sai paljon katsojia ja se kosketti monia. Kuvaushetki oli myös Tanskalle mieleenpainuva:

– Minua kosketti kuvaushetken tunnelma. Kaikki miehet eivät tunteneet toisiaan. Heistä välittyi karhea veljeys pöydän ääressä aterioitaessa, jonkinlainen Pyhän Hengen kosketus. Luulen, että osa siitä tarttui kuvaankin.

Hengellisyys valokuvissa -sivuun voit tutustua täällä.

Kuva: Seppo Sirkka. Haminalaisia miehiä ehtoollisella kuunari m/s Herringillä. Leipää, viiniä ja kalaa. Kuva Facebook-sivulta Hengellisyys valokuvassa.

Edellinen artikkeliUskontokalenteri toiminut netissä jo kolme vuotta
Seuraava artikkeli”Kreikan kirkolla olisi varaa auttaa kansaa”

Ei näytettäviä viestejä