Helsinkiläiseltä hautausmaalta löytyi katakombeja

Helsingin ortodoksiselta hautausmaalta Hietaniemestä on löytynyt paljon katakombeja eli maanalaisia hautakammioita, Helsingin ortodoksinen seurakunta tiedottaa.

9.7. maatutkalla tehty katakombitutkimus oli tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa.

Lehtori Tero Hokkanen Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitokselta Aalto-yliopistosta etsi maanalaisia hautoja eli katakombeja maatutkan avulla. Apunaan hänellä oli hautausmaan vahtimestari Johannes Porokara ja hautakartoittaja Saara Räntilä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää katakombien määrä ja sijainti. Katakombit tulee ottaa huomioon hautakartassa, sillä niiden päälle ei voi rakentaa uusia hautoja.

Katakombiin on haudattu ainakin vielä vuonna 2002. Kyseinen katakombi oli suuri hautakammio, johon mahtui seisomaan. Seinillä oli hyllyjä, joihin arkku asetettiin. Osa katakombeista on yhdelle, toiset jopa koko perheelle, ja niissä voi olla useita huoneitakin. Enää katakombeihin ei mennä turvallisuussyistä.

Vaikka maanlaisista haudoista on jo tiedetty pitkään, vasta nyt on päästy tutkimaan ja todentamaan katakombien sijainnit. Aikaisemmat tiedot perustuivat lähinnä perimätietoon tai sortumiin.

Maatutkan avulla käytiin läpi Hietaniemen ortodoksisen hautausmaan neljä korttelia, joilla on todennäköisimmin maanalaisia hautoja. Katakombien iästä ei ole varmaa tietoa. Arvioiden mukaan vanhimmat katakombit ovat 1800-luvulta. Katakombeja löytyi hyvin paljon. Suurimman hautakammion sivun pituus oli jopa 5 metriä.

Seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen on iloinen kuullessaan löydöksistä.

– Historiallisen merkityksen kannalta löytö on arvokas. On tärkeää, että meillä on nyt dokumentoituna tiedot katakombien sijainnista. Käytännön merkitys hautaustoimen osalta selvitetään sen sijaan myöhemmin.

Lue lisää seurakunnan nettisivuilta täältä

Edellinen artikkeliRamadanin kasvava kaupallisuus herättänyt keskustelua
Seuraava artikkeliUrpilainen ei kieltäisi kerjäämistä lailla

Ei näytettäviä viestejä