Helsingin yliopisto aloittaa tutkimushankkeen omaishoivasta

Helsingin yliopisto alkaa tutkia työssäkäyvien antamaa läheis- ja omaishoivaa. Suomessa runsas neljännes työssäkäyvistä huolehtii työnsä ohella apua tarvitsevasta omaisesta iän, sairauden tai vamman vuoksi.

Helsingin yliopiston tutkijat selvittävät Työsuojelurahaston rahoituksella, miten työpaikan käytännöt voivat helpottaa läheishoivan ja työssäkäynnin yhteensovittamista.

– Hyviä käytäntöjä ovat esimerkiksi liukuva työaika, työaikapankki, poissaolosta sopiminen esimiehen kanssa ja poissaolon korvaaminen, sanoo tutkimusjohtaja Kaisa Kauppinen.

– Työssäkäynti tuo läheisestä huolehtimiselle vastapainoa, joten monet haluavat pitää työpaikasta kiinni paitsi palkan myös oman psyykkisen hyvinvoinnin ja elämänhallinnan vuoksi. Kriisivaiheissa työn keventäminen ja vaikkapa osa-aikatyö voivat kuitenkin helpottaa tasapainoilua, Kauppinen toteaa.

Vain noin puolet hoivaajista edes kertoo hoivavastuustaan työpaikalla. Kuitenkin vuodesta 2011 työntekijällä on ollut oikeus jäädä työstä määräajaksi pois läheisen hoivaamista varten. Tämän mahdollistavaa säännöstä tunnetaan edelleen erittäin huonosti.

Nyt alkavassa reilun vuoden kestävässä tutkimuksessa selvitetään myös niin sanottua etähoivaa eli mahdollisuutta huolehtia läheisestä teknologian välityksellä, esimerkiksi työpaikalta käsin.

Edellinen artikkeliMikä on Metallimessu? – Katso video
Seuraava artikkeliVatikaanissakin ladataan laittomasti

Ei näytettäviä viestejä