Helsingin piispa Askola ja 21 kirkkoherraa jyrähtävät kannanotossaan: ”Vihapuhe on syntiä”

Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola ja 21 Helsingin seurakuntien kirkkoherraa ovat ottaneet kantaa vihapuhetta vastaan. Allekirjoittajat kommentoivat myös kirkon työntekijöiden näkyvää läsnäoloa mielenosoituksissa. Kannanotto on julkaistu Helsingin seurakuntayhtymän verkkosivuilla.

Allekirjoittajat muistuttavat hiljaisen viikon merkityksestä ja siitä, kuinka silloin hiljennytään Jeesuksen kärsimyksen äärellä. Piispan ja kirkkoherrojen mukaan kirkon yksiselitteisenä tehtävänä on hädänalaisen lähimmäisen rakastaminen myös teoilla.

”Kirkon tulee kulkea niiden rinnalla, jotka ovat syrjäytettyjä. Kirkon ovelle kolkuttavalle ovi avataan. Oli hän sitten koditon suomalainen, paperiton ulkomaalainen tai tuntematon ohikulkija. Kaikki ovat Jumalan luomia ainutkertaisia ihmisiä ja siksi arvokkaita. Lähimmäisyys on jakamatonta. Siksi kukaan ihminen ei ole laiton eikä kenenkään auttaminen ole laitonta”, kannanotossa todetaan.

”Keskuuteemme apua pyytämään tulleiden turvapaikkahakijoiden päätösten käsittely on jakanut mielipiteitä. On nähty pilkkahuutoja niin karkotettavalle pakkopalautettavalle kuin työtään tekevälle poliisille.”

Piispa ja kirkkoherra huomauttavat, että kirkon on julistettava rakkautta, oikeutta ja kohtuutta. Kannanoton mukaan joskus julistaminen tarkoittaa myös kritiikkiä yhteiskunnallisia päätöksiä ”tai päätään nostavia kovia, lähimmäisistä piittaamattomia, arvoja kohtaan”.

Kirkon työntekijät käyttävät osallistuessaan mielenosoituksiin mielipiteen- ja sananvapauttaan, kannanotossa todetaan. Siksi he eivät ole tuolloin virkatehtävissä, vaikka heillä olisikin päällään pantapaita tai jokin muu virkansa tunnus.

”Ketään ei määrätä työtehtävänään mielenosoituksiin. Anarkiaan ei ole tarvetta, se ei hyödytä ketään eikä siihen tule kannustaa. Emme halua toimia poliisia tai muita viranomaisia vastaan, näemme mieluummin itsemme heidän yhteistyökumppaneinaan”, piispa ja kirkkoherrat toteavat.

”Meidän kaikkien tulee pysyä totuudessa myös omia näkökantojamme perustellessamme. Vihapuhe on syntiä eikä se laannu, jos siitä ei puhuta avoimesti ja jos sille ei aseteta rajoja. Sen sijaan rajoja ei pidä asettaa ihmisten keskinäiselle kohtaamiselle.”

Kannanoton allekirjoittivat piispa Askolan lisäksi kirkkoherrat Arto Antturi, Heikki Arikka, Daniel Björk, Sakari Enrold, Stefan Forsén, Leo Glad, Marja Heltelä, Martti Häkkänen, Kari Kanala, Timo Pekka Kaskinen, Ulla Kosonen, Teemu Laajasalo, Jussi Mäkelä, Auvo Naukkarinen, Leo Norja, Jukka Pakarinen, Matti Poutiainen, Markku Rautiainen, Juha Rintamäki, Hannu Ronimus ja Johan Westerlund.

Kuva: Olli Seppälä. Helsinki-Vantaan lentoasemalla osoitettiin viime viikolla mieltä turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia vastaan.

Lue myös:

Turvapaikanhakijoiden pakkopalautus synnytti mielenosoituksen – paikalla useita pappeja

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKirkko tuki surevia Ruotsissa – kännykän latureita lainaan, piispat kirjoittivat iltapäivälehtiin
Seuraava artikkeliJehovan todistajilla suuri juhlapäivä – mutta vain ani harva nauttii ehtoollisen

Ei näytettäviä viestejä