Helsingin hiippakunnan ripeästä tiedotuksesta nousi poru – somessa puhuttiin jopa uusintavaaleista

Helsingin hiippakunnan ripeä tiedotus eri rovastikuntien äänestystuloksista piispanvaaleissa herätti keskiviikkona sosiaalisessa mediassa purevan keskustelun. Kuuden rovastikunnan vaalikokoukset alkoivat kello 13. Alustava tieto Porvoon rovastikunnan tuloksista julkistettiin alle tunnissa.

– Tulosten julkaiseminen voi vaikuttaa äänestyskäyttäytymiseen, totesi Kirkon akateemisten- eli AKI-liittojen toiminnanjohtaja Jussi Junni
Twitterissä.

– Juuri näin. Esimerkiksi minä istun vaalikokouksessa (Hämeenkylä), jonka äänestys ei ollut edes alkanut teidän twiitatessanne tuloksia, kertoi vantaalainen maallikkoäänestäjä Simo Pöyhönen
Twitterissä.

Keskustelussa puitiin jopa sitä, onko aikainen tiedottaminen syy vaalien uusimiseen.

Piispa Irja Askolan erityisavustaja, vaalien Twitter-seurannasta vastannut Kaisa Kariranta toteaa Kotimaa24:lle, että ratkaisuun nopeasta tiedottamisesta päädyttiin pitkällisen pohdinnan jälkeen.

– Tässä taustalla on se, että tämä piispanvaali ei ole avoin äänestystilaisuus vaan vaalikokous, johon on kutsuttu tiettyyn kellonaikaan. Se ei ole tilanne, johon voi astella sisään koska vain.

Hän myöntää olleen mahdollista, että joku ei ollut äänestänyt ennen kuin Porvoon rovastikunnan äänistä tiedotettiin.

– Tämä someaika tuo mukanaan sellaisia kysymyksiä, joita ei ole aikaisemmin mietitty. Näiden vaalien jälkeen käymme läpi koko prosessin: mikä oli hyvää, mikä huonoa ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Kariranta huomauttaa, että tuomiokapituli sai kuulla muutamien rovastikuntien tulokset ensin sosiaalisesta mediasta eikä vaalikokouksista.

– Oli kuumottavaa, että näimme tietoja, joita odotimme. Tätä on someaika vaaleissa. Se, mitä tästä opimme, hyödyttää varmasti muissa vastaavissa vaaleissa.

Lakimiesasessori: Ei peruste uusille vaaleille

Helsingin hiippakunnan lakimiesasessori Ritva Saario toteaa, että alustavien äänestystulosten varhainen julkaiseminen ei ole menettelytapavirhe tai peruste uusille vaaleille.

– Menettelytapavirhe edellyttää, että vaalit olisi käyty lainsäädännön vastaisesti. Viestintäpuolta ei ole kirkkolaissa säännelty. Ihan yhtä lailla voisi ajatella, että twiittejä tulee ulos vaalikokouksessa läsnäolijoilta. Tosiasiallisesti tällaista toimintaa ei pysty estämään minkäänlaisilla kielloilla, hän kertoo.

– Päädyimme siihen, että on järkevää viestiä mahdollisimman reaaliaikaisesti. Emme nähneet, että tässä on kovinkaan isoa riskiä johtuen näitten vaalitilaisuuksien poikkeuksellisesta luonteesta.

Saario viittaa poikkeuksellisella luonteella siihen, että vaalikokoukset ovat suljettuja ja ne alkavat kaikissa rovastikunnissa samaan aikaan.

Kuva: Olli Seppälä

Oikaisu 17.8.2017 kello 8.42. Jussi Junni on AKI-liittojen toiminnanjohtaja, ei puheenjohtaja.

Lue myös:

Teemu Laajasalo on Helsingin uusi piispa – vaali ratkesi täpärästi ensimmäisellä kierroksella

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliNykyinen ja tuleva piispa kohtasivat – Irja Askola antoi Teemu Laajasalolle lahjaksi soppakauhan
Seuraava artikkeliSeurakuntatyö antoi hyvät eväät urakehitykselle muualla

Ei näytettäviä viestejä