Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat yhdistyvät – taustalla iso hallinnonuudistus

Helsingin, Hämeenlinnan ja Lahden ortodoksiset seurakunnat tekivät 26. elokuuta päätöksen yhdistymisestä. Kolme valtuustoa kokoontui Helsingissä ja hyväksyi yksimielisesti sopimuksen, jonka perusteella uusi seurakunta syntyy 1. tammikuuta 2020. Uuden seurakunnan nimeksi tulee Helsingin ortodoksinen seurakunta.

– Vaikka vastaanottavan seurakunnan – Helsingin ortodoksisen seurakunnan – nimi säilyy yhteisenä nimenä, on hyvä muistaa, että 1. tammikuuta alkaen on kyse uudesta seurakunnasta. Pelkkien hallintorakenteiden muutoksella eivät tavoitteet toteudu, vaan tarvitaan myös toimintakulttuurin muutosta, Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salminen sanoo seurakunnan tiedotteessa.

Lahden ja Hämeenlinnan seurakunnat muodostavat uuden seurakunnan pohjoisen toiminta-alueen, jolla on oma esimies. Uuteen seurakuntaan ei synny erillisiä kappeliseurakuntia, koska Helsingissä oli jo entuudestaan kokemusta toimintakeskusmallista.

Uusi seurakunta on jäsenmäärältään Suomen suurin ortodoksinen seurakunta. Nykyisessä Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa on noin 20 000 jäsentä, Lahdessa jäseniä on noin 2 200 ja Hämeenlinnassa 900.

Yhdistymisneuvottelut käytiin heinä-elokuun aikana osana Suomen ortodoksisessa kirkossa meneillään olevaa hallinnonuudistusta. Vuoden 2017 kirkolliskokous päätti, että seurakuntarajat ja -rakenteet arvioidaan ja muutetaan tarvittaessa koko kirkon tasolla vuoteen 2020 mennessä.

Kuva: Olli Seppälä. Uspenskin katedraali Helsingissä.

Lue myös:

Suomen ortodoksinen kirkko järjestelee seurakuntia uusiksi – määrä liki puolittuu

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Linjasiko hallinto-oikeus, kuka on kristitty? – Somekohu perustui väärään tulkintaan
Seuraava artikkeliProfessori Kaarlo Arffman: Euroopan protestanttiset kansankirkot katoavat

Ei näytettäviä viestejä