Helluntaiseurakunnan edustajien piti jakaa ehtoollista Hausjärven kirkossa – kirkkoherra sai palautetta ja perui suunnitelman

Ehtoollisyhteyden rajat ovat puhuttaneet Kanta-Hämeessä sijaitsevalla Hausjärvellä. Hausjärven kirkossa järjestetään ensi sunnuntaina 22.7. ehtoollisjumalanpalvelus yhdessä evankelis-luterilaisen kirkon lähetysjärjestön Kansanlähetyksen ja alueella toimivan helluntaiseurakunnan kanssa. Messu on osa yhteiskristillistä Ylitse kaikkien rajojen -tapahtumaa, jolla halutaan erityisesti riisua ennakkoluuloja romaniväestöä kohtaan.

Yhteinen ehtoollinen helluntaiseurakunnan kanssa on kokeilu, johon piispainkokouksen päätös antaa luvan. Piispainkokous linjasi viime syksynä, että myös toisten kirkkojen jäsenet voivat osallistua luterilaiseen ehtoolliseen, kunhan ehtoollisesta on riittävä yksimielisyys. Varsinaista ehtoollisyhteyttä Suomen evankelis-luterilaisella kirkolla ja Helluntaikirkolla tai helluntaiseurakunnilla ei kuitenkaan ole.

Alun pitäen oli tarkoitus, että ehtoollisella myös avustavat helluntaiseurakunnan edustajat, Riihimäen Kotikirkko-helluntaiseurakunnan pastori Seppo Kaski ja opetusneuvos Henry Hedman. Ehtoollisavustajista kerrottiin Ylitse kaikkien rajojen -tapahtuman mainonnassa.

Kirkkoherra vaihtoi avustajat

Hausjärven seurakunnan kirkkoherra Jussi Kauranne toteaa Kotimaa24:lle, että piispainkokouksen päätöstä tulkittiin Hausjärvellä aluksi liian vapautuneesti. Seurakuntalaisilta saamansa huolestuneen palautteen jälkeen Kauranne päätti vaihtaa avustajia.

Kirkkoherralla on oikeus valtuuttaa sopivaksi katsomansa henkilöt ehtoollisavustajiksi.

– Mutta heidän pitää kirkkojärjestyksen mukaan olla luterilaisen kirkon jäseniä, Kauranne toteaa.

Piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen sanoo Kotimaa24:lle, että ehtoollisvieraanvaraisuus voidaan ulottaa yksittäisiin ekumeenisiin tilaisuuksiin, mutta ehtoollisen on tällöin oltava selkeästi luterilainen, ei yhteiskristillinen. Näin Komulaisen mukaan kirkolliskokouksen perustevaliokunta on asiaa käsitellessään linjannut. Ehtoollisesta tekee luterilaisen se, että se on toteutettu luterilaisen kirkon järjestyksen mukaan paikallisen kirkkoherran ohjauksessa ja vastuulla.

Ehtoollista vietetään joka tapauksessa Hausjärvellä sunnuntaina yhdessä helluntaiseurakuntalaisten kanssa. Kauranne kertoo, että hyvän ekumeenisen tavan mukaan alttarilla voi pyytää ehtoollisen sijaan siunausta, jos ehtoollisen vastaanottaminen luterilaisessa kirkossa tuntuu helluntaiseurakunnan jäsenestä vieraalta.

Messussa saarnaa Kansanlähetysopiston rehtori Niilo Räsänen ja liturgina on kirkkoherra Jussi Kauranne.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKristityt alkuperäiskansojen edustajat kokoontuvat Uuteen-Seelantiin – Helga West edustaa Suomea
Seuraava artikkeliTuomas Enbuske haastoi arkkipiispaa ja puoluejohtajia SuomiAreenassa – toivoi vähemmän välittämistä

Ei näytettäviä viestejä