Heikka: Räsäsen puhe oli yksityinen mielipide

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) maanantaina Turussa kirkolliskokouksessa pitämä puhe oli piispa Mikko Heikan mielestä hyvä, koska se herätti keskustelua. Heikka ei tulkinnut puhetta valtiovallan yrityksenä puuttua kirkon sisäisiin asioihin.

Räsänen käsitteli puheessaan uskonnonvapauden merkitystä ja toteutumista. Hän esitti myös, että uskonnonvapaus pitää ulottaa kirkon sisälle ja viitasi tilakysymyksiin ja lähetysrahojen jakamiseen. Espoon hiippakunnassa kumpikin kysymys on ollut viime aikoina julkisuudessa.

– Olen vuodesta 1991 kuullut ministereiden puheita kirkolliskokouksessa ja sillon tällöin mukana on ollut myös henkilökohtaisempia mielipiteiä. Ministereillä on siihen täysi oikeus. Puheen suuret linjaukset voi tulkita valtiovallan näkemyksiksi, mutta mielipiteet ovat yksityisiä, Mikko Heikka sanoo.

Heikka muistelee, että ministerit ovat puheessaan kirkolliskokouksessa viitanneet muun muassa naispappeuteen, tasa-arvokysymyksiin ja homoseksuaalien oikeuksiin.

– Jokainen joka tuntee kirkon rakennetta, tietää että valtiovallalla ei ole mitään keinoa puuttua seurakuntien suvereniteettiin. Myöskään piispalla ei ole mahdollisuutta puuttua siihen.

Heikan mielestä Räsäsen puheen perusjuoni oli tärkeä eli uskonnonvapauden ja uskontojen rauhanomaisen rinnakkaiselon korostaminen.

– Enemmän tässä on kyse vuorovaikutuksesta. Ministeri kertoo asiansa ja kuulee myös meidän näkemyksemme, Heikka muistuttaa.

– Hyvä, että puhe herätti keskustelua. Usein ministerit puhuvat kirkon asioista kovin yleisellä tasolla.

Lue
Räsänen: En puuttunut kirkon sisäiseen päätöksentekoon

Räsänen korosti kirkolliskokoukselle uskonnonvapauden merkitystä

Edellinen artikkeli”Parisuhdekeskustelu vienyt kirkolliskokouksen voimia”
Seuraava artikkeliValamon luostarin johtaja vaihtuu

Ei näytettäviä viestejä