Hattujuhlaa Herran kunniaksi

Yhdysvaltalaisen Church of God in Christ -kirkon vuosittaiset kirkkopäivät St. Louisissa ovat hattujen juhlaa Luojan kunniaksi. Kirkon naiset peittävät Paavalin ohjeen mukaan päänsä toinen toistaan upeammilla hatuilla, ylpeänä ja ilolla. Suomalaiseen kirkkopukeutumiseen hatut eivät sen sijaan ole kotiutuneet, täällä uskotaan edelleen tummaan asiallisuuteen.

– Naisemme todellakin käyttävät hattujaan, aivan kuten Englannin kuningatar, sanoo Curch of God in Christ -kirkon piispa Charles Blake
St. Louis Postin haastattelussa. Tähän afrikkalais-amerikkalaiseen helluntaikirkkoon kuuluu n. 6,5 miljoonaa jäsentä. Upeat hatut ovat osa satavuotiaan kirkkokunnan perinnettä, joka on taas laman jälkeen vahvistumassa.

– Tosin enää ostetaan vain yksi hyvä hattu, sanoo hattuja myyvä kauppias kirkkopäivien markkinoilla, vaikka myyntikojujen välissä puikkelehtiikin rouviensa perässä kahta tai kolmeakin hatturasiaa kantavia miehiä.

Suomalaiseen kirkkopukeutumiseen näyttävät, leveälieriset hatut eivät sen sijaan ole kotiutuneet, täällä uskotaan edelleen tummaan asiallisuuteen.

– Kyllä se on musta kirkkosilkki, solmut lujasti leuan alta kiinni ja mustat vaatteet, sanoo pastori ja pukeutumistutkija Päivi Aikasalo suomalaisesta kirkollisesta pukeutumisperinteestä.  Körttipukujen maassa ei edelleenkään ole mitään erityistä kirkkoeleganssia ja hattukulttuuri tuntuu kovin vieraalta.

– Meillä on vahvana se perinne, että vaatimattomuus kaunistaa. 1800 -luvun lopulla tummat vaatteet syrjäyttivät kansanomaisen värikkäämmän perinteen ja siitä alkoi edelleen jatkuva mustan valtakausi, sanoo pukeutumista ja tekstiilien historiaa tutkinut Aikasalo.

– Hattu voisi joskus olla ihan myönteinen asia, se toisi iloa ja positiivisuutta, arvelee Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä työskentelevä pastori Päivi Aikasalo. – Vaan eipä täällä edes häissä mitään hattukavalkadeja nähdä.

Lue amerikkalaisesta kirkollisesta hattuinnostuksesta Huffington Postista

+ Naisilla hatun käyttäminen ja pään peittämien kirkossa perustuu Ensimmäisen korinttilaiskirjeen lukuun 11: ”Jos nainen on avopäin, kun hän rukoilee tai profetoi, hän häpäisee päänsä…”

Edellinen artikkeliTutkija: Vanhoillislestadiolaisen liikkeen pitäisi pyytää hoitokokouksia anteeksi
Seuraava artikkeliRuotsissa kolme pappia pyysi vapautusta vihkioikeudesta

Ei näytettäviä viestejä