Hallinto-oikeus: Savonlinnan kirkkoneuvosto ei rikkonut lakia kieltäessään parisuhderukoukset kirkoissa

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt kahden Savonlinnan seurakunnan jäsenen tekemän kirkollisvalituksen. Valitus koski Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvoston päätöstä, jonka mukaan rukousta samaa sukupuolta olevien parien puolesta ja kanssa ei saa toteuttaa seurakunnan kirkoissa. Kirkkoneuvoston mukaan tilaisuuksia varten tarjotaan muu sopiva seurakunnan tila.

Hallinto-oikeuden päätöksestä kertoi ensimmäisenä Itä-Savo-lehti.

Kirkollisvalitusta perusteltiin muun muassa sillä, että kirkon jäsenellä on oikeus päästä osalliseksi kirkon pyhistä toimituksista ja seurakunnan tarjoamista muista eduista. Valituksessa todettiin, että kirkko ei ole omilla päätöksillään rajoittanut samaa sukupuolta olevien parien kanssa rukoilemista kirkkojen ulkopuolelle.

Kun ei voi valvoa ulkopuolisia pappeja, valvotaan kirkkotiloja

Savonlinnan seurakunnan kirkkoneuvosto teki päätöksen parisuhderukousten rajaamisesta ulos kirkosta helmikuussa 2017. Uusi avioliittolaki oli tulossa voimaan, ja osa papeista oli jo ilmoittanut vihkivänsä samaa sukupuolta olevia pareja 1.3.2017 jälkeen.

”On mahdollista, että Savonlinnan seurakunnan alueen kirkkotiloja käyttävät muiden hiippakuntien samaa sukupuolta olevia pareja vihkivät papit. Seurakunnan kirkkoherran on mahdotonta valvoa heidän toimintaansa siinä, millaisen kuvan he antavat pastoraalisesta rukouksesta samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta”, seurakunnan oikeudelle toimittamassa vastineessa kirjoitettiin.

Seurakunta linjasi, että koska seurakunnan ulkopuolisten pappien toimintaa ei käytännössä voi valvoa, pitää valvoa kirkkotilojen käyttöä. Kirkkoneuvoston mukaan kirkon käyttäminen piispainkokouksen vuoden 2011 pastoraalisen ohjeen mukaisissa rukouksissa voi johtaa tilaisuuden sekoittumiseen avioliiton siunaamisen tai avioliittoon vihkimisen kanssa.

Kirkkoneuvosto totesi, että päätöksessä on kyse vain siitä, missä tiloissa rukouksia pidetään. Neuvosto ilmoitti päätöksen olevan voimassa toistaiseksi. Seurakunnan mukaan päätöstä voidaan muuttaa, jos osoittautuu, että papisto ei käytä pastoraalista rukousta vastoin siitä annettuja ohjeita.

Hallinto-oikeus: Kirkkoneuvosto ei ylittänyt harkintavaltaansa

Itä-Suomen hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että pastoraalisen ohjeen mukaisen rukoushetken järjestämispaikasta ei ole säädetty kirkkolaissa tai kirkkojärjestyksessä. Kirkon käyttämisestä päättävät kirkkoherra ja kirkkoneuvosto. Hallinto-oikeus toteaa, että koska rukoushetkiä voidaan järjestää Savonlinnan seurakunnan muissa tiloissa, päätöksellä ei ole rajoitettu seurakunnan jäsenten oikeutta päästä osalliseksi seurakunnan tarjoamista eduista.

Hallinto-oikeus totesi, että kirkkoneuvoston ei voida katsoa ylittäneen sille kuuluvaa harkintavaltaa eikä päätös ole ilmeisen kohtuuton.

Samassa kirkollisvalituksessa kiinnitettiin huomiota myös kirkkoneuvoston päätökseen, jonka mukaan päiväjumalanpalveluksen yleisessä esirukouksessa rukoillaan vain kirkollisesti vihittyjen parien puolesta. Piispainkokouksen selonteon mukaan seurakunnan jäsenen siviilivihkimisenä toimitettavan avioliiton puolesta voidaan rukoilla päiväjumalanpalveluksessa sen mukaan, mikä on paikallinen tapa.

Hallinto-oikeus toteaa, että Savonlinnan seurakunnan esirukouskäytännön voidaan katsoa olevan kirkkojärjestyksen mukainen eikä se ole ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallinto-oikeus lisää, että kirkkoneuvoston mukaan siviilivihityt voivat esittää jumalanpalveluksen toimittajille esirukouspyyntöjä.

Kuva: Pia Rask / Savonlinnan seurakunta. Savonlinnan tuomiokirkko.

Lue myös:

Seurakuntien sateenkaaripareja koskevia tilaratkaisuja käsitellään nyt maallisissa oikeusistuimissa

Seurakuntalaiset puivat rukousta ja seksuaalisuutta Savonlinnassa – näin tilaisuus koettiin

Savonlinnalaisia odotti kirkon ovella yllätys – oveen oli teipattu monta liuskaa teesejä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliPäätöksiä luvassa – Kiihtelysvaaran palaneen kirkon tilalle halutaan rakentaa uusi

Ei näytettäviä viestejä