Evoluutiota puolustanut imaami perui puheitaan

Islamin ja evoluutioteorian yhteensopivuutta puolustanut lontoolainen imaami on joutunut perumaan sanomisiaan saatuaan kimmastuneilta ortodoksimuslimeilta tappouhkauksia ja oltuaan vaarassa tulla erotetuksi.

Lontoolaisen moskeijan osa-aikaisen imaamin, yhteisön varapuheenjohtajan ja tiedemies Usama Hasanin väitettiin erotetun tehtävistään moskeijassa. Syynä ovat hänen mielipiteidensä herättämät mielenosoitus sekä opillinen närä. Tiedot erottamisesta ovat kuitenkin osoittautuneet ennenaikaisiksi, sillä päätös ei ollut moskeijan sääntöjen mukainen.

Tapahtumasarja sai alkunsa Hasanin tammikuussa moskeijassa pitämästä luennosta. Hänen oli tarkoitus pohtia kuinka islam ja evoluutioteoria olisivat yhteen sovitettavissa. Puhe keskeytyi Darwinin teoriaa jumalanpilkkana pitävien äärimuslimien mielenosoitukseen. Syntyneiden levottomuuksien aikana Hasanin henkeä uhattiin.

Hasan joutui poliisin neuvosta turvallisuussyistä jättämään väliin seuraavan vierailun moskeijassa. Hän on myöhemmin verkkosivuillaan pahoitellut aiheutunutta kohua, mutta samalla todennut, etteivät hänen taannoiset osin perutut lausuntonsa oikeuta kaksi kuukautta jatkunutta ”pelkurimaista valehtelukampanjaa” häntä vastaan.

Imaami tunnetaan kotimaassaan muslimien ääriryhmiä kritisoivista puheistaan.

Lue Muslimpoliticsin sekä Independentin kirjoituksetaiheesta.

Edellinen artikkeliKirkko soikoon – festivaali juhlii Franz Lisztiä
Seuraava artikkeliJohanna Korhonen epäilee Luther-säätiön saavan rahaa Yhdysvalloista

Ei näytettäviä viestejä