Europarlamentista pudonnut Mitro Repo: Harkitsen palaamista papiksi

Mitro Revon äänimäärä romahti viime viikonvaihteessa järjestetyissä eurovaaleissa. Repo sai noin 8 800 ääntä, mikä oli yli 60 000 ääntä vähemmän kuin viiden vuoden takaisissa vaaleissa. Repo oli sitoutumattomana ehdokkaana Sdp:n listalla.

Mitro Repo ei ole antanut haastatteluja vaalitulosten selviämisen jälkeen. Nyt hän kertoo Kotimaa24:lle tulevaisuudensuunnitelmistaan ja vaaliin liittyvistä tunnelmistaan. Miten menee, isä Mitro?

– Erinomaisesti kiitos. Ei pidä paikkaansa, että olisin murheen murtama Mitro, joka sulkeutuu mökkiinsä. Olen erittäin tyytyväinen äänimäärääni. Se oli sellainen normaali, jonka valtakunnantason poliitikko julkisuudellaan saa, hän sanoo puhelimessa.

Ortodoksipappi Repo muistuttaa voittaneensa eurovaalien ”piispanvaalit” saadessaan enemmän ääniä kuin entinen Turun hiippakunnan luterilainen piispa Ilkka Kantola. Repo sanoo myös, että vaaleissa on nähty muitakin suuria äänimäärän laskuja tai suhteellisia laskuja. Nimistä hän nostaa esiin Jörn Donnerin, Anneli Jäätteenmäen, Kimmo Kiljusen ja Reijo Paanasen.

Repo kokee, ettei europarlamentaarikon sanoma mene läpi suomalaisessa mediassa.

– Kun se ei ole aina niin seksikästä, vaikkakin sen sanoo tällainen selibaattipappi.

Hän valittelee myös, etteivät Suomen ortodoksinen ja luterilainen kirkko halunneet käyttää häntä vaikutuskanavanaan. Eurovaalikampanjansa aikana hän sanoo huomanneensa, että nimenomaan Suomen luterilainen kirkko ei halunnut noteerata hänen kirkollisuuttaan.

– Siinä oli useampi tilaisuus, joissa puhuttiin arvoista. En saanut niihin kutsua.

Repo toteaa myös, että edellisissä vaaleissa hän oli Sdp:n lippulaiva tai eräänlainen kärkiehdokas, nyt hänet laitettiin hännänhuipuksi. Hänen mukaansa listalle ei myöskään tahtonut mahtua sitoutumatonta ehdokasta, siellä kun oli sitoutumattomana myös Timo Harakka.

Revolla on virka Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Ortodoksiset piispat kielsivät Revolta papin työt EU-työn aikana.

– En itse näe mitään estettä, että palaisin. Harkitsen palaamista, toivon, että se on mahdollista, hän sanoo ja muistuttaa, että on vielä kuukauden ajan europarlamentaarikko.

Mahdollisuutta hakea eduskuntavaaliehdokkaaksi Repo ei ole vielä ajatellut. Poliittinen aktiivisuus ja aktiivinen kansalaisuus jatkuvat, hän lupaa.

Sdp:n uusi puheenjohtaja Antti Rinne on Revon mukaan tehnyt häneen positiivisen vaikutuksen. Entä miten Sdp:n laahaava kannatus nousisi?

– Jotain varmaan tarttis tehdä, mutta ei sitä maailmaa niin paranneta, että minä tässä ryhtyisin puheenjohtajaksi. Edelliset vaalit olivat jo oireelliset. Olihan se poikkeuksellista, minkä äänisaaliin sain. Se oli jo viesti, että kansa halusi muutosta, mutta sitä ei analysoitu ja otettu vakavasti.

Kuva: Mitro Revon kotisivut

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValtuusto teki päätöksen – Espooseen rakennetaan uusi Suvelan kappeli
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanapu työskentelee kuolemaan tuomitun sudanilaisnaisen vapauttamiseksi

Ei näytettäviä viestejä