Euroopan synagogat listattu – viimeiset vielä jäljellä olevat halutaan pelastaa

Euroopassa oli ennen vuotta 1939 arviolta noin 17 000 synagogaa. Nyt niitä on jäljellä 3 318, joista valtaosa on joko raunioina tai muussa kuin uskonnollisessa käytössä, kuten kauppoina, ravintoloina, teattereina ja paloasemina. Juutalaisen yhteisön käytössä on enää 718 Euroopassa sijaitsevaa synagogaa.

Britanniasta lähtöisin oleva Juutalaisen perinnön säätiö (Foundation for Jewish Heritage) on aloittanut projektin, jossa on tarkoitus pelastaa vanhoja synagogia erityisesti Itä-Euroopassa. Säätiö on keskittynyt arkkitehtonisen perinnön suojeluun, ja se on saanut lähettiläikseen tunnettuja brittejä, muun muassa Downton Abbey -tv-sarjan luojan Julian Fellowesin. Asiasta kertoi brittilehti The Guardian.

Säätiö on yhdessä Jerusalemin heprealaisen yliopiston taideosaton kanssa inventoinut vielä jäljellä olevat synagogat. Säätiön verkkosivuille on koottu kartta ja tiedot kaikista Euroopan synagogista. Sivuston kautta kerätään myös tietoa mahdollisista muista kohteista, joita eivät ole olleet inventoijien tiedossa.

Kuva: Olli Seppälä. Berliinin Uusi synagoga.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKommentti: Ruokaturva vaihtui ruokatrendeihin – Yhteisvastuukeräyksen kampanjatiimi onnistui taas
Seuraava artikkeliKun äly ohjaa sähkölämmitystä, säästyy leirikeskusten ylläpidossa rahaa

Ei näytettäviä viestejä