”Että heikoinkin voisi uskoa Jumalaan” – Ari Auranen Seinäjoen kirkkoherraksi

Seinäjoen seurakunnan kirkkovaltuusto valitsi Seinäjoen seurakunnan kirkkoherraksi Ari Aurasen neljän hakijan joukosta. 39:stä annetusta äänestä Auranen sai 24, toiseksi tullut Minna Lainimo 15. Kirkkovaltuusto järjesti äänestyksen kokouksessaan 17.5. Auranen kertoo, että tällä hetkellä hänen mielessään risteää kaksi tunnetta.

– Pitkäaikainen työni Alajärven kirkkoherrana on päättymässä. Tutun yhteisön jättäminen on oma, raskas prosessinsa. Toisaalta ajatukseni ovat jo kiinnittymässä Seinäjokeen.

Auranen pitää ensiarvoisen tärkeänä tarkan tilannekuvan muodostamista. Seuraavaksi hän odottaa vuoropuhelun alkamista luottamushenkilöiden kanssa.

– Tahdon tuntea heidän näkemyksensä seurakunnan tilanteesta.

Auranen painottaa, että Seinäjoen seurakunnan alue on monitahoinen: kaupunkialueen lisäksi seurakuntaan kuuluvat Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron kappeliseurakunnat.

– Tahdon kuulla viranhaltijoilta ja kappeliseurakuntien väeltä, mitä heille kuuluu ja mitä uudelta kirkkoherralta odotetaan.

Auranen tahtoo lähteä rakentamaan hyvän yhteistyön kulttuuria, jossa keskustelua käydään ja jokainen kokee tulevansa kuulluksi.

– Haluan rakentaa yhteenkuuluvuuden identiteettiä. Se on pitkä prosessi, mutta olennainen tällaisessa seurakunnassa liitosten jälkeen.

Huomiota tulee Aurasen mukaan kiinnittää myös seurakunnan talouteen ja kiinteistömassaan.

– Vaikka seurakunta onkin vakavarainen, on aina syytä pohtia talouden tasapainotusmekanismia.

Kaikkein olennaisimpana Auranen pitää kuitenkin seurakunnan hengellistä perustehtävää.

– Me viemme eteenpäin sanomaa ylösnousseesta Kristuksesta ja olemme toivona ihmisille. Meidän tehtävämme on toimia niin, että heikoinkin voisi löytää luottamuksen Jumalaan.

Auranen aloittaa uudessa tehtävässään syyskuun alussa. Hän siirtyy tehtävään Alajärven seurakunnan kirkkoherran paikalta. Tuona aikana hän on toiminut myös Lapuan hiippakunnan pappisasessorina ja lääninrovastina. Alajärveltä Seinäjoelle siirryttäessä lääninrovastius jää, mutta pappisasessorin tehtävät jatkuvat. Auranen kertoo olevansa kiitollinen molemmista toimista, sillä ne ovat tarjonneet merkittäviä ikkunoita seurakuntien hallintoon ja talouteen.

– Olen saanut hyvän kokonaiskuvan hiippakunnan tilanteesta.

Kirkollisten tehtävien lisäksi Auranen on kunnostautunut akateemisessa maailmassa. Väitöskirjoja löytyy peräti kaksi.

– Väittelin 2008 filosofian tohtoriksi pääaineenani Suomen historia. Tutkin amerikansuomalaisten siirtolaisten parissa toimineen Uuras Saarnivaaran roolia. Jatkoin sittemmin saman teeman parissa vielä Itä-Suomen yliopistossakin, jonne tein kirkkohistorian väitöskirjan Saarnivaaran toiminnasta suomalaisen kristillisyyden kentillä.

Aurasen perheeseen kuuluu vaimo Heli sekä kaksi aikuista lasta. Iloa arkeen tuovat myös lastenlapset, joista toinen syntyy tulevana kesänä.

 

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMysteerikuva: Ketkä selailevat lehteä?
Seuraava artikkeliElämää suurempia rakennuksia – Arkkitehti Anssi Lassilan työpöydällä syntyy kirkkoja

Ei näytettäviä viestejä