Eteläsudanilainen piispa Ezra: Sotaa on käyty koko elämäni ajan

Etelä-Sudanin luterilaisen kirkon (Evangelical Lutheran Church Of South Sudan/Sudan) piispa Ezra Bako Ngirimo vieraili kesä-heinäkuun vaihteessa Suomessa. Hän muun muassa osallistui Evankeliumijuhlaan Toholammilla.

Kyseinen kirkko on ollut Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen, Sleyn, yhteistyökirkko vuodesta 2008. Sley:n työ painottuu maasta paenneiden eteläsudanilaisten auttamiseen Ugandan pakolaiskeskuksissa. Lisäksi Sley tukee kirkon työntekijöiden, muun muassa diakonien ja pappien koulutusta Kenian Matongossa.

Etelä-Sudanin luterilaisessa kirkon toiminnan piirissä on kirkon oman ilmoituksen mukaan noin 150 000 jäsentä. Katolinen kirkko on maan suurin kirkkokunta. Vuonna 1993 perustetun luterilaisen kirkon keskustoimisto sijaitsee maan pääkaupungissa Jubassa.

PIISPA EZRA Bako Ngirimo on elänyt melkein koko ikänsä sodan keskellä. Hän syntyi vuonna 1978 nykyisen Etelä-Sudanin alueella, ja Sudanista itsenäistymiseen tähtäävä sota alkoi vuonna 1983. Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista vuonna 2011. Sen jälkeen maassa ei ole ollut pidempää rauhan kautta, vaan valtataistelut ovat jatkuneet.

– Kirkkoni ja kansani perustilanne on se, että elämme keskellä sotaa ja pakolaisuutta. Sota on tuonut paljon tuskaa monella eri tasolla, piispa sanoo.

– Vaikeinta sota on vanhuksille, naisille ja nuorille. Vaikeaa se on myös niille nuorille miehille, jotka joutuvat taisteluihin, piispa sanoo.

VIIME KEVÄÄNÄ taisteluja käytiin myös Sudanissa presidentin ja varapresidentin joukkojen välillä. Sudanissa 2,8 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa taisteluiden vuoksi.

Etelä-Sudanin puolella yli kaksi miljoonaa ihmistä elää pakolaisina. Ulkomaille paenneista suurin ryhmä, noin miljoona ihmistä elää Ugandassa pakolaiskeskuksissa.

– Yksi tehtäväni on kannustaa ihmisiä palaamaan kotiin. Kaikkien maanpaossa olevien eteläsudanilaisten ensimmäinen kysymys on, onko rauha jo tullut, piispa Ezra Bako Ngirimo sanoo.

– Kirkon tehtävä on yrittää tuoda toivoa ja rohkaista luottamaan Jumalaan. Siitäkin huolimatta, että tuhottua on vaikea rakentaa ehjäksi ja monilla on tuskaa läheistensä menettämisestä.

Piispa sanoo, ettei hän pysy ennustamaan koska Etelä-Sudaniin saadaan pysyvä rauha.

– En tahdo olla tässä suhteessa väärä profeetta. Kirkkona jatkamme työtä ja rukousta rauhan puolesta.

Etelä-Sudanissa myös eri kirkkokunnat toimivat yhdessä rauhan puolesta muun muassa Kirkkojen neuvoston kautta.

Kotimaahansa palattuaan piispa Ezra Bako Ngirimo pyrkii maan presidentti Salva Kiirin puheille kertoakseen hänelle pakolaisten epätoivoisesta tilanteesta.

Piispa aikoo lähiaikoina myös käydä tervehtimässä niitä seurakuntalaisia, jotka asuvat huonojen teiden tai tiettömien taipaleiden takana.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliJaakko Rusama ei lähdekään Ison-Britannian luterilaisen kirkon piispaksi
Seuraava artikkeliTällä viikolla sanovat Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho, kirjailija Jonas Konstig ja ikinuori Aira Samulin

Ei näytettäviä viestejä