Esse: Parisuhderukousta pyydetty vain muutamia kertoja

Sanahirviöksi ja kompromissiksi kuvailtu ”pastoraalinen ohje vapaamuotoisesta rukouksesta parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja heidän puolestaan” on päässyt seurakunnissa käyttöön vain harvoin, kertoo Espoon seurakuntien Esse-lehti.

Piispainkokous antoi ohjeen parisuhderukouksesta kirkolliskokouksen pyynnöstä helmikuussa 2011. Pääkaupunkiseudulla yhteensä 489 paria rekisteröi suhteensa vuosina 2011–2013, mutta rukouksia toimitetaan arviolta muutamia vuodessa. Kirkko ei kokoa rukouksista virallisia tilastoja.

Espoon ja Kauniaisten seurakuntiin ei ole kirkkoherrojen mukaan tullut yhtään pyyntöä rukouksen järjestämisestä. Vantaan seitsemästä seurakunnasta vain Rekolassa on kerran toteutettu rukous rekisteröidyn parisuhteen puolesta, sillä rukouksia ei ole pyydetty.

Helsinkiläisen Oulunkylän seurakunnan kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo pitäneensä rukoushetken keskimäärin kerran vuodessa.

Esse kertoo Espoossa asuvasta papista, joka joutui pohtimaan piispainkokouksen rukouksesta antamaa ohjetta, kun miespari pyysi häntä papiksi hääjuhlaansa. Kun pariskunta kysyi, voiko rukouksen yhteydessä olla sormusten vaihto, papin vastaus oli ”ilman muuta”.

Piispainkokouksen ohjeen mukaan rukoushetkessä ei saa käyttää avioliiton vihkimiseen tai siunaamiseen kuuluvia erityisiä osia.

Pappi korostaa, että hän ei suhtaudu ohjeista poikkeamiseen kevyesti. Hän kokee kuitenkin, että piispainkokouksen ohjetta on hankala noudattaa niin, ettei loukkaa paria.

Lue Essen juttu näköislehdestä.

Kuva: Olli Seppälä

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliEspoolaiset kirkkoveneellä Äänisen aalloille
Seuraava artikkeli”Olen luottamushenkilö toisessa polvessa”

Ei näytettäviä viestejä