Espoon tuomiokirkossa kuullaan maailman kantaesitys

Espoon tuomiokirkon uusilla uruilla soitetaan kantaesitys vain kaksi kuukautta urkujen valmistumisen jälkeen. Charles-Marie Widorin yhdeksäs urkusinfonia on sovitettu uruille ja orkesterille torstaina pidettävää Virtuoosit vauhdissa -konserttia varten. Konsertti on osa Espoon Urkuyö ja aaria -festivaalia.

Torstai-iltana vauhtiin pääseviä virtuooseja ovat urkutaitelija Kalevi Kiviniemi ja nuoren kapellimestarin Santtu-Matias Rouvalin johtama Tapiolan Sinfonietta.  

Goottilaiseksi sinfoniaksi kutsuttu teos näki päivänvalon jo vuonna 1895. Urkusinfonioiden tapaan se on tarkoitettu vain urkujen soitettavaksi.  

Koska urut ovat sinfoninen soitin ja Widorin partituuri rikasta, teos oli mahdollista sovittaa myös orkesterille, kerrotaan Urkuyö ja aaria -festivaalin internetsivuilla. Neliosaisen teoksen orkesterisovitus on Kalevi Ollin käsialaa. Urkuri Kalevi Kiviniemi on sovittanut urkuosiot itse.

Kiviniemi soittaa Espoon tuomiokirkon kesäkuun alussa valmistuneilla uruilla. Urut edustavat saksalais-romanttista tyylisuuntaa, mutta taipuvat monelaiseen musiikkin.

Urkusinfonia on ranskalaisen Charles-Marie Widorin (1844-1937) kehittämä sävellysmuoto. Widor itse sävelsi kaikkiaan kymmenen urkusinfoniaa.

Lue lisää Espoon tuomiokirkon uruista.

Virtuoosit vauhdissa -konsertti torstaina 2.8. klo 22.00 Espoon tuomiokirkossa.

Edellinen artikkeliPresidenttipari vieraili merimieskirkolla Lontoossa
Seuraava artikkeliKotimaa24:n ylläpito aktiivisemmin mukaan verkkokeskusteluihin

Ei näytettäviä viestejä