Esirukoilijana tunnetuksi tullut lehtori Ulla-Christina Sjöman on kuollut

Suomen tunnetuimpiin esirukoilijoihin kuulunut lehtori Ulla-Christina Sjöman kuoli Helsingissä itsenäisyyspäivän iltana 6.12. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Helsingissä vuonna 1926.

Sjöman valmistui Helsingin yliopiston teologisesta tiedekunnasta vuonna 1950. Työuransa hän teki Helsingin ruotsinkielisissä seurakunnissa. Ensimmäinen työpaikka oli Norra svenska, sittemmin Tomas församling Töölössä ja Meilahdessa ja vuodesta 1967 Lukas församling Munkkivuoressa. Siellä hän toimi vuoteen 1989, viralliseen eläkeikään asti.

Vuonna 1974 alkoivat Munkkiniemen kirkossa säännölliset, karismaattiset, eleettömät ja lämminhenkiset rukousillat. Kun tilat kävivät liian ahtaiksi, toiminta siirrettiin Munkkivuoren kirkkoon.

Rukoustyö sai alkunsa ryhmässä, jossa kolme naista päätti opetella rukoilemaan. Sjöman sai tehtävään uuden kipinän ja näkökulman konferenssimatkalla Tukholmassa, mihin hän omien sanojensa mukaan lähti varjellakseen seurakuntalaisia hurmahenkiseltä karismaattisuudelta.

”Hämmästyksekseni tapasin siellä myös dogmatiikan professori Osmo Tiililän. Arvelin, ettei hän ainakaan eksyisi mihinkään väärähenkiseen porukkaan”, Sjöman kertoi Askel-lehden haastattelussa vuonna 1999.

Sjömanin työvuosiin esirukoilijana mahtui kymmeniätuhansia paperilappusille kirjoitettuja suuria ja pieniä pyyntöjä. Sjöman kertoi Askelessa olleensa joskus tehtäväänsä väsynyt ja valittaneensa Jumalalle, että tämä olisi voinut valinnut jonkun papin. Rukousvastaus kuului, että pappi valittiinkin, mutta hän kieltäytyi. ”Tulin siis rukoilijaksi varasijalta.”

”En ole koskaan parantanut ketään. Jumala parantaa. Jumala kuulee ja vastaa aina. Joskus hän vastaa ei”, totesi Ulla-Christina Sjöman tehtävästään Askelen haastattelussa 20 vuotta sitten, 73-vuotiaana. Hän oli juuri aloittamassa lehden esirukouspalstan pitämistä yhdessä Irene Tandefeltin kanssa. Kaksikko hoiti tehtäväänsä yli 17 vuotta.

Sjöman julkaisi myös useita kirjoja, joissa hän käsitteli rukousta ja elämää Jumalan yhteydessä.

Sjömanin kummitäti oli tunnettu hyväntekijä ja vankilalähetti Mathilda Wrede.

Kuva: Jani Laukkanen

Katso Yle Areenasta Kirkon viestinnän ruotsinkielisen toimituksen tuottama ja syyskuussa 2019 esitetty henkilökuva Esirukoilija Ulla-Christina Sjöman.

Edellinen artikkeliHelsingin Temppeliaukion kirkon kävijämäärä ensimmäistä kertaa yli 900 000
Seuraava artikkeliKirkkohallitus myönsi Pro ecclesia -mitalin neljälle kirkon työssä ansioituneelle

Ei näytettäviä viestejä