Eronnut ortodoksipiispa suojeli raiskauksesta syytettyä

Amerikan ortodoksikirkon (OCA) edellinen johtaja metropoliitta Joona suojeli alkoholiongelmista kärsinyttä väkivaltaista pappia, kertoo kirkon Pyhän synodin eli piispainkokouksen lausunto. Joona erosi tehtävästään yllättäen heinäkuun alussa. Aiemmin epäiltiin, että eron olisi aiheuttanuthänen näkyvä osallistumisensa politiikkaan.

Piispainkokouksen lausunnossa kerrotaan, että Joona hyväksyi kirkkoon papin, joka oli tunnettu vakavista alkoholiongelmistaan ja jonka alkoholinkäyttö johti väkivaltaan ja naisten uhkailuun. Mies myös pidätettiin ainakin kaksi kertaa. Vuonna 2010, papin toimiessa Joonan alaisuudessa, miestä syytettiin raiskauksesta.

Kun metropoliitta Joonalle kerrottiin syytöksestä vuonna 2012, hän ei synodin lausunnon mukaan lähtenyt selvittämään tapausta eikä kertonut siitä poliisille tai muille piispoille. Väitetty uhri puolestaan vei asian poliisille, jolloin häntä alettiin painostaa painamaan asia villaisella.

”Tiedämme myös, että väitettyä uhria ja hänen perheenjäsentään kannustettiin olemaan mainitsematta tapausta. Heille kerrottiin, että heidän pelastuksensa riippuisi heidän hiljaisuudestaan. Vielä viime viikolla metropoliitta Joona piti säännöllisesti yhteyttä yhteen painostajista”, kerrotaan synodin lausunnossa.

Joona kannusti pappia siirtymään armeijapastoriksi ja lopulta siirsi hänet kirkon toiselle hallintoalueelle. Synodi ilmoitti nyt tutkivansa tapauksia itse. Pyhä synodi huomautti että ortodoksisen kirkon sisäisten asioiden lisäksi myös katolisen kirkon ja amerikkalaisen Penn State -yliopiston hyväksikäyttöskandaalit osoittivat, kuinka vaikeaan tilanteeseen Joona on kirkon asettanut. Se viittaa lausunnossaan Joonan jatkuvaan piittaamattomuuteen myös muista mahdollisiin oikeusjuttuihin johtaneista päätöksistä.

Kirkon toimia arvostelleet ovat aiemmin epäilleet, että Joona savustettiin ulos tämän äänekkäästi konservatiivisten poliittisten mielipiteiden takia. Pyhän synodin lausunto kieltää lausunnossaan kritiikin ja huomauttaa, etteivät ortodoksikirkon perinteiset moraalinäkemykset ole muuttuneet mihinkään. Se myös ilmoittaa, että Joona tulee saamaan täyttä palkkaa ainakin lokakuuhun asti.

Lue Pyhän synodin lausunto (pdf, englanniksi).

Lue myös:Amerikan ortodoksikirkon johtaja erosi epäselvissä olosuhteissa

Edellinen artikkeliKristittyjen ramadan-kirjasessa rukoillaan muslimien uskoontuloa
Seuraava artikkeliSaksan liittopäivät sallisi uskonnolliset ympärileikkaukset

Ei näytettäviä viestejä