Epäily vakavasta rikoksesta Tampereen hiippakunnassa – poliisi ja piispa kommentoivat

Tampereen hiippakunnassa sijaitsevan seurakunnan entistä työntekijää epäillään vakavasta rikoksesta. Sisä-Suomen poliisilaitos on käynnistänyt tutkinnan seurakunnan tekemän lastensuojeluilmoituksen perusteella. Kotimaa24 tavoitti niin poliisin kuin piispan kommentoimaan asiaa.

Tutkinnanjohtaja Ismo Yijälä Sisä-Suomen poliisilaitokselta vahvistaa Kotimaa24:lle, että tutkinnan epäilty rikosnimike on lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Mahdollisen teon tai tekojen aikaa tai mahdollisten uhrien lukumäärää Yijälä ei kommentoi.

Voivatko kyseeseen tulla myös muut rikosnimikkeet?

– Huomioidaan ja tulee arvioitavaksi mahdollisesti muutakin, se tarkentuu tutkinnan myötä, mutta tämä on lähtökohta.

Mitä mahdolliset muut rikosnimikkeet voivat olla?

– En kommentoi enempää, arviointi on ensisijaisesti sen osalta, onko perusrikos vai onko arvioitava vakavampana tekona.

Eli kyse on siitä, onko kyseessä lapsen seksuaalinen tai törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö?

– Siinä liikutaan, Yijälä sanoo.

Lokakuun lopussa seurakuntaan oltiin yhteydessä ja kerrottiin, että mies on käyttäytynyt epäasiallisesti alaikäisiä nuoria kohtaan. Seurakunta otti yhteyttä poliisiin ja teki lastensuojeluilmoituksen.

”Kaikessa kirkon toiminnassa lasten ja nuorten koskemattomuus on ehdottoman tärkeää. Koska uhreja halutaan suojella ja koska esitutkinta on kesken, ei yksityiskohtaisia tietoja tapauksesta voida tässä vaiheessa antaa”, kirkon tiedotuskeskus kirjoitti tiedotteessaan tänään.

Epäilty mies on seurakuntavaaleissa ehdolla. Rikosepäily ei ole peruste sulkea pois seurakuntavaaliehdokkuudesta. Mikäli henkilö tulee valituksi luottamushenkilöksi, ja hänet on sen jälkeen asetettu syytteeseen rikoksesta, jonka laatu ja tekotapa osoittavat, ettei hän voi toimia luottamustoimessaan sen edellyttämällä tavalla, hänet voidaan pidättää luottamustoimesta oikeudenkäynnin ajaksi.

Kotimaa24:n Turussa kirkolliskokouksessa tavoittama Tampereen piispa Matti Repo on saanut kuulla tapauksesta viime viikolla. Repo sanoo, että asiassa on ryhdytty nopeasti toimiin.


Aamulehti
teki asiasta uutisen tänään. Olisiko kirkko tiedottanut asiasta ilman Aamulehden tekemää uutista?

– Olisi varmasti tiedotettu muutenkin, nämä on otettava kirkossa hyvin vakavasti. Mutta kun on kyse epäilystä, pitää suojella myös ihmisiä, joita asia mahdollisesti koskee. Siksi tiedottaminen on niukkaa. Kun on tehty lastensuojeluilmoitus, poliisi tutkii asian, Matti Repo vastaa.

– Kirkon on myös tärkeä kertoa, että tällaiset hälytykset otetaan vakavasti. Jos kirkon keskuudessa tapahtuu asioita, jotka ovat rikostutkinnan alaisia, kirkon ei pidä salailla niitä. Samoin niin ikään ihmisten oikeusturvaa tulee suojella. On myös tiedotettava, koska paikkakunnalla luultavasti asiasta puhutaan.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPuolan juutalaisten historian museolle ensimmäinen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto
Seuraava artikkeliKirkkoon kuulumisen syyt muutoksessa

Ei näytettäviä viestejä