Englannin kirkko avasi piispan viran naisille

Englannin anglikaaninen kirkko avaa piispanviran naisille. Parhaillaan kokoontuva Englannin kirkon kirkolliskokous päätti asiasta äänestyksessään eilen illalla.

Piispanviran avaaminen naisille vaati kokoukselta muutoksia kirkkojärjestykseen. Sen vuoksi äänestyksessä vaadittiin kahden kolmasosan enemmistö kaikissa kolmessa kokouksen huoneessa, piispoissa, papistossa ja maallikoissa.

Suomen anglikaanikirkon kirkkoherra Tuomas Mäkipäätä päätös ei yllättänyt.

– Papin virka on ollut jo pitkään auki naisille ja Englannin kirkko on tunnustanut muiden anglikaanikirkkojen ja Porvoon sopimuksen kirkkojen piispan virassa olevat naiset piispoiksi. Näkisin muutoksen ensisijaisesti kirkkojärjestyksen päivittämisenä. Teologiset linjanvedot on tehty jo aikaisemmin, Mäkipää sanoo.

Mäkipään mukaan piispoja ja pappeja koskevat päätökset tehdään Englannin kirkossa aina erikseen. Piispanviralla on anglikaanikirkossa selvästi papistoa suurempi merkitys. Piispalla on myös runsaasti valtaa hiippakunnassaan.

Mäkipään seurakunta kuuluu Englannin kirkon Euroopan hiippakuntaan. Hiippakunnan virallinen nimi on Gibraltarin hiippakunta Euroopassa. Myös tämän hiippakunnan edustajat ovat istuneet parhaillaan kokoontuvassa kirkolliskokouksessa.

Päätös esitellään myöhemmin Iso-Britannian parlamentille hyväksyttäväksi, minkä jälkeen sen saa eteensä Englannin kirkon muodollinen johtaja, kuningatar Elisabet II.

Lue lisää anglikaanikirkon piispanvirasta ja taustoista Kotimaa Pro:sta.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliTukholman suureen synagogaan naisrabbi
Seuraava artikkeliEtelä-Korea kutsui pohjoiskorealaisia katolilaisia paavin messuun

Ei näytettäviä viestejä