Emerituspiispa Gustav Björkstrand: ”Herätysliikkeiden kritiikitön ihannointi ei ole tervettä”

Elokuvateattereissa parhaillaan nähtävä Zaida Bergrothin ohjaama Marian paratiisi kertoo Maria Åkerblomista (1898–1981), aikansa kohutusta hurmossaarnaajasta ja lahkojohtajasta.

Åkerblomin elämää on tutkinut myös emerituspiispa Gustav Björkstrand, jonka kirjoittama elämäkerta Maria Åkerblom – elämän ja kuoleman lähettiläs ilmestyi vuonna 2011.

Kotimaan haastattelussa Björkstrand kertoo kirjan taustoista. Björkstrand väitteli jo vuonna 1971 tohtoriksi Maria Åkerblomista. Hänen oma kosketuksensa Åkerblomiin tuli isän kokemusten kautta. Björkstrandin isä soitti Kokkolan seudulla puhallinorkesterissa, joka oli mukana tilaisuudessa, jossa Åkerblomin kannattajat vannoivat uskollisuutta johtajalleen.

– Ainakin sen åkerblomilaisuuden tutkiminen on opettanut, että minusta herätysliikkeiden kritiikitön ihannointi ei ole tervettä. Karismaattiset johtajat voivat viedä kannattajiaan niin hyvään kuin pahaan.

Björkstrand sanoo ihmettelevänsä, miten vakaat ja tavalliset ihmiset saattoivat tempautua mukaan Åkerblomin lahkoon ja kuinka he kaiken jälkeen selvisivät lahkosta pois. Esimerkiksi monesta Helsinkiin Maria Åkerblomin mukana muuttaneesta kannattajasta tuli myöhemmin tärkeitä maallikkoja pääkaupunkiseudun ruotsinkielisiin seurakuntiin.

Kirjassaan Björkstrand kirjoittaa: ”Hälytyskellojen pitäisi soida, kun profeetat väittävät saavansa jumalalta suoria viestejä, joita ei saa arvostella, ja tekevät näin itsensä jumaliksi. Ennemmin tai myöhemmin he alkavat käyttää hankkimaansa jumalallista valtaa tuhoisalla tavalla sekä vastustajiaan että kannattajiaan vastaan, kunnes jäljelle jää pelkkää hävitystä.”

***

Lue Gustav Björkstrandin koko haastattelu 17.10. ilmestyneestä Kotimaasta. Björkstrand on toiminut pappina, yliopiston opettajana, professorina, Åbo Akademin rehtorina, ministerinä, kansanedustajana ja Porvoon hiippakunnan piispana.

Haastattelu on osa sarjaa, jossa tavataan eläkkeellä olevia piispoja. Aiemmin on haastateltu Erik Vikströmiä, Matti Sihvosta, Juha Pihkalaa, Voitto Huotaria, Jukka Paarmaa, Jorma Laulajaa ja Wille Riekkistä.

Kuva: Olli Seppälä. Gustav Björkstrand kotonaan Turussa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Juhlallista kahvittelua, mutta missä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu
Seuraava artikkeliInkerin kirkon uusi piispa on Ivan Laptev

Ei näytettäviä viestejä