Elämäntehtävänä biokaasulla lämpiävä hiljaisuuden matkailukeskus

Jos Luoja suo, Haukiputaan Hämeenjärvelle valmistuu muutaman vuoden kuluttua Hiljaisuuden ja luovuuden matkailukeskus Triangel, johon voi vetäytyä hiljentymään ja luovuuttaan vahvistamaan milloin tahansa, yksin tai yhdessä.

– Lepo, hiljentyminen, hidas ajattelu ja mietiskely kiinnostavat ihmisiä. Jotta luovuus pääsisi kukkimaan, pitää välillä päästä tyhjentämään itseään, Pitkän linjan yrittäjä Tarja Isohätälä sanoo.

Isohätälä löysi 16 vuotta sitten elämäntehtävän elämänsä ensimmäisessä hiljaisuuden retriitissä. Hän ajoi sen päätyttyä suoraan vanhempiensa luo, ilmoitti ostavansa kotitilan ja rakentavansa sinne kirkon.

Vuosien varrella näkemys ja hanke ovat kasvaneet, ja nyt se suuntaa jo selkeästi kansainvälisille markkinoille. Hiljaisuuden keskuksesta tulee monistettavissa oleva konsepti.

– Usealta paikkakunnalta on tarjottu paikkaa tällaiselle keskukselle, johon on helppo tulla, joka on auki 24/7 ja kynnys on matala.

Hiljainen sauna ja erakkomajat, ei alle 15-vuotiaille

– Lupaamme, että keskuksessa lähdetään hiljaiselle matkalle. Toimintaympäristö rakennetaan tukemaan tätä, ja kaikki liittyy kaikkeen, Isohätälä visioi.

40 hehtaarin alueelle on tulossa 145 majoituspaikkaa. Keskipiste on hotelli kokous- ja harrastetiloineen. Luentosali on muunnettavissa kirkoksi. Kokonaan hiljaisuuteen vetäytyville vieraille on erillinen retriittirakennus, jossa on oma kappeli, ruokala ja yhden hengen huoneet.

Huvilat ja erakkomajat rakennetaan maalaismaisemaan kilometrin päähän hotellialueesta. Halutessaan erakko voi suhauttaa polkupyörällä hotellille syömään – autoilua rajoitetaan koko keskuksen alueella.

Saunassa kylvetään hiljaa ja hiljentymistä tukevat jopa puutarhan kasvivalinnat ja alueen kävelyreitit.

– On tärkeää, mitä ihmiset näkevät matkalla huoneesta ruokasaliin, värit ja valot. Tavoitteena on, että löytävät aina jotain uutta, joka tukee hiljaista matkaa.

Päivärytmiin kuuluu levon ja ruokailujen lisäksi mahdollisuus osallistua ohjattuun ohjelmaan, joka liittyy luovuuteen, luontoon ja hyvinvointiin.

– Kaikki ohjelmat vedetään hiljaisuudessa. Alussa vain kerrotaan selkeästi, miten toimitaan.

Kuulostaa mahdottomalta saada yli satapäinen ihmisjoukko rauhalliseen rytmiin aamusta iltaan, mutta Isohätälä luottaa viestinnän voimaan, sillä vierailija tekee tietoisen valinnan jo hakeutuessaan hiljaisuuden keskukseen. Alle 15-vuotiaille keskusta ei suositella.

Rohkeasti ekumeenisessa hengessä

Tarja Isohätälän mukaan vastaavia keskuksia ei ole Suomessa. Lähimmäksi osuu ehkä Valamon luostari, joka kuitenkin on puhtaasti uskonnollinen.

Triangelin ohjelma rakentaa kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka koostuu sosiaalisesta, psyykkisestä, fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista. Henkisyys ei tarkoita kuitenkaan neutraalia yleishenkisyyttä eikä kaikkea kaikille. Ristiä ei piiloteta.

– Usko on meissä niin vahvasti, että on tarpeetonta yrittää sitä peittää. Moni siirtyy luterilaiseen kirkkoon takaisin, kun luodaan mahdollisuus nähdä kirkkomme uudella tavalla. Me tavoittelemme myös niitä ihmisiä, jotka eivät koe, että kristillisyydellä olisi paljon annettavaa.

Keskuksen ohjelmasta tulee vastaamaan pappi tai psykologi. Asiakkaiksi kutsutaan koko aikuisväestöä, mutta erityisesti työikäisiä ja nuoria aikuisia.

Omavaraista energiantuotantoa biokaasulla

Kärsivällisyyttä ja rohkeutta hankkeessa on tarvittu. Kehittämisen ajan Isohätälä on jatkanut lihakarjatilan pitoa. Lihakarja vaihtuu aikanaan ruokohelveen, sillä biokaasulaitos tekee Triangelin omavaraiseksi lämmön ja sähkön suhteen.

Ranta-asemakaava kariutui 2008, ja Isohätälä aloitti Oulun kaupungin kanssa asemakaavaprosessin. Viiden vuoden ja laajojen ympäristöselvitysten jälkeen kaupunginvaltuusto hyväksyi toukokuussa alueen asemakaavan.

– Hidas ja raskas prosessi yrittäjälle, ja kyllä tässä yllätyksiä itsellekin on tullut. Kaikki on kuitenkin aina järjestynyt ja ratkaisut ovat löytyneet. Hanke on kantanut itseään.

Päätöksestä on valitettu hallinto-oikeuteen. Parhaassa tapauksessa saadaan puoltava päätös vuoden kuluessa, tai sitten valitusprosessi jatkuu korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

– Ymmärrän kyllä, että kaava-asiat herättävät tunteita. Kun vastoinkäymisiä tulee, mietin, mitä minun tästä pitäisi oppia. Jaksan, kun olen löytänyt elämääni tarkoituksen ja unelman, joka ei vie keltään mitään, mutta voi antaa heille jotain.

Vuosien aikana Isohätälä on luonut aktiivisesti yhteistyöverkostoa. Sitra ja Matkailun edistämiskeskus MEK ovat synnyttäneet hiljaisuuden matkailuun liittyviä hankkeita ja usea yliopisto on osallistunut hiljaisuuden matkailun kehittämis- ja tutkimustyöhön.

Ekumeeniset Karmeliitat ovat Tarja Isohätälälle läheinen järjestö, ja hän on luonut hyvän yhteistyön luterilaisen lisäksi myös ortodoksisen ja katolisen kirkon kanssa.

Kaikki valmiiksi kahdessa vuodessa

Jos asemakaava saa lainvoiman, valmista pitäisi tulla kahdessa vuodessa.

– Emme voi ottaa asiakkaita sisään, ennen kuin kaikki on valmista. Asiakaslupaus on hiljaisuus. Pistetään iso joukkue töihin ja tehdään kaikki nopeassa aikataulussa.

Arvioitu budjetti on 22 miljoonaa euroa. Rahoitussuunnitelmat ovat jo valmiina, vaikka lopullisiin neuvotteluihin päästään vasta kaavan valmistuttua. Valmistuttuaan Triangel työllistää vähintään 15 henkeä.

Suunnitelma on valmiina myös eläkeikää varten:

– Tyttäreni valmistui matkailututkijaksi Lapin yliopistosta, ja hänellä olisi mahdollisuus jatkaa yrityksessä, kun vaan päästäisiin rakentamaan.

Hitaan ajattelun matkustavat laboratoriot

Isohätälän Triangel on mukana muun muassa Lapin yliopiston Hitaan ajattelun matkustavat laboratoriot hankkeessa, jota Tekes rahoittaa 1.3.2016 – 28.2.2017.

Kestävän kehityksen toimintamalleja luovaa hanketta johtavat taiteiden tiedekunnan professori Jaana Erkkilä ja matkailun kulttuurintutkimuksen professori Soile Veijola.

Hitaan ajattelun laboratorio on pysähtymisen ja kohtaamisen paikka, jossa kävijät tuovat ajatuksiaan yhteen. Kaikille avoimeen tilaan sijoitetaan virikkeeksi esimerkiksi kuvia, kirjallisuutta, paperia tai luonnon materiaaleja.

– Laboratorio ei ole kahvihuone, vaan toiminnallista ajattelua tai vain olemista. Joku pistää ajatuksen alulle, toinen reagoi, niin syntyvät parhaat oivallukset, kuvaa Erkkilä.

Taiteellinen ajattelu on laboratoriossa keskeinen työkalu. Siihen liittyy ennakoimattomuus, pitkäjänteisyys ja mielikuvitus, ja se opettaa näkemään maailmaa eri näkökulmista.

– Todellinen kasvu niin tieteessä kuin hengellisessä ja liike-elämässä syntyy vasta pitkän ja hitaan kasvuprosessin kautta.

Hitaan ajattelun matkustavat laboratoriot järjestetään yhdessä hankkeeseen osallistuvien yritysten tuotekehitystiimien kanssa. Yrityskumppaneita ovat Triangelin lisäksi Kitinkannuksen kuntoutuskeskus, ProSanta, Santasport ja Sanni Productions.

Edellinen artikkeli”Päätöksiä ei voi tehdä hetken mielijohteesta”
Seuraava artikkeliKatolisella ja ortodoksisella kirkolla tänään Maria-juhla

Ei näytettäviä viestejä