Ekopaasto rohkaisee toivoon tieteen ja käytännön toimien kautta

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen Ekopaasto käynnistyy jälleen tuhkakeskiviikkona 22.2. ja päättyy pääsiäislauantaina 8.4. Ekopaasto rohkaisee jo yhdettätoista kertaa kohtuuteen, luontosuhteen vahvistamiseen ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseen.

Vuoden 2023 kampanjan teemana on Arjen tekoja, toivon sanoja. Ekopaastossa rohkaistaan tänä vuonna toivoon erityisesti tieteen ja yhteisen tekemisen kautta.

Kampanjan aikana Suomen ympäristökeskuksen (Syke) tutkijat muistuttavat myönteisistä ympäristökehityskuluista, jotka osoittavat, että muutos on mahdollinen. Ongelmat asettavat niin yksilön kuin ihmiskunnan koville, mutta ne voidaan voittaa yhdessä.

Martat antavat vinkkejä arjen teoista, joissa huomioidaan luonnon ja ympäristön suojelu. Toimiva arki on lähtökohta varautumisen taidoille, jotka antavat toivon tulevaisuudessa pärjäämisestä.

– Pelottavat asiat muuttuvat helpommin hallittaviksi, kun meillä on tieteen tarjoamaa tietoa siitä, missä ongelman rajat ovat. Näin ne voidaan pilkkoa ja ratkaista, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Liiasta paastoaminen voi tuottaa myös mielihyvää

Arkkipiispa Tapio Luoma muistuttaa, että kohtuuden käsite on keskeinen kristillisyydessä. Pyhän voi kohdata myös arjessa, ja kohtuullisuus ja liiasta paastoaminen voivat tuottaa myös mielihyvää.

– Vetäytyminen ja hiljentyminen voivat hoitaa ja rauhoittaa mieltä, ja sitä kautta herättää toivon. Silti paasto ei ole vain sisäänpäin kääntymistä, vaan oman toiminnan pohtiminen ja luopumisen opetteleminen voivat hyödyttää myös lähimmäistä ja luomakuntaa.

– Lopulta todella merkitsevät asiat elämässä syntyvät Jumalan armosta, meille rakkaista ihmisistä ja meitä ympäröivän luomakunnan rikkaudesta, Luoma sanoo tiedotteessa.

Ekopaasto on mukana myös Astetta alemmas -kampanjassa, ja kampanjan kotisivuille on koottu Martoilta konkreettisia kestävyys- ja energiansäästövinkkejä.

Vinkeissä neuvotaan pienentämään hiilijalanjälkeä muun muassa säästämällä eri keinoin asumisen energiaa, suosimalla monipuolisesti kasviksia ruokavaliossa, kuluttamalla tietoisen kohtuullisesti ja tekemällä kotipihan luonnosta monimuotoisen.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValtimon vanhat naiset pitävät yhtä – ”Kaikki huolet saapi soittaa, kun joutuu mieleen”
Seuraava artikkeliKirkkohallitus myönsi Pro ecclesia -mitalin viidelle ansioituneelle kirkon vaikuttajalle

Ei näytettäviä viestejä