Eduskunta hyväksyi alaikäisten avioliitot kieltävän lain

Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, joka kieltää alle 18-vuotiaiden avioliitot. Lain on määrä tulla voimaan mahdollisimman pian. Aiemmin oikeusministeriö on voinut erityisestä syystä myöntää alle 18-vuotiaille luvan avioitumiseen.

Viime vuosina myös Ruotsi, Tanska ja Norja ovat luopuneet alaikäisten mahdollisuudesta saada poikkeuslupaa avioitumiselleen.

Kansainvälisesti ei ole löydetty yksimielisyyttä siitä, mikä on avioliiton solmimisen vähimmäis-ikä. Silti eri suosituksissa on usein esitetty 18 vuoden ikärajaa. Kansainvälisesti, erityisesti YK:n piirissä, on painotettu lapsiavioliittojen ennaltaehkäisyn tärkeyttä.

Kirkkohallitus sanoi viime elokuussa lausunnossaan oikeusministeriölle, että poikkeuslupamenettelystä tulisi luopua. Sen mukaan avioliiton solmimisen ikärajan asettaminen 18 vuoden ikään on keino suojella alaikäistä ja osaltaan varmistaa lapsen oikeutta lapsuuteensa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkkohallitus: Avioliiton poikkeusluvista luovuttava ja avioliiton solmimisikärajaksi 18 vuotta

Arkistojuttu: Poliittiset nuorisojärjestöt kampanjoivat täyskieltoa alle 18-vuotiaiden avioliitoille

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKorkea-arvoinen yhdysvaltalaispappi menetti pappisoikeutensa hyväksikäyttösyytösten takia
Seuraava artikkeliMediassa käydään jatkuvaa neuvottelua siitä, mitä kuolleista saa sanoa, sanoo viestinnän apulaisprofessori

Ei näytettäviä viestejä