Eduskunnassa olevien pappien määrä väheni yhdellä

Suomen eduskuntaan on perinteisesti pyrkinyt ja siellä on istunut luterilaisen kirkon pappeja, muita työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja herätysliikeväkeä. Niin tälläkin kertaa, mutta hieman entistä vähemmän. Yhtenä syynä on Keskustan kärsimä vaalitappio, sillä Keskusta menetti 8 kansanedustajapaikkaa.

EDELLISESSÄ EDUSKUNNASSA oli kolme luterilaisen kirkon pappia. Nyt valituksi tuli vain kaksi, Oulun vaalipiiristä Pekka Aittakumpu (kesk.) ja Satakunnan vaalipiiristä Jari Koskela (ps.). He kumpikin uusivat paikkansa. Sen sijaan Mikko Kinnunen (kesk.) Oulun vaalipiiristä ei onnistunut uusimaan paikkaansa.

Herätysliikkeistä vanhoillislestadiolaisuutta lähellä ovat valituista kansanedustajista ainakin Pekka Aittakumpu sekä Markus Lohi (kesk.). Lestadiolaista rauhansanalaisuutta edustaa Peter Östman (kd.). Kansalähetystä lähellä on Päivi Räsänen (kd.). Sari Tanus (kd.) sen sijaan on ilmoittanut hengelliseksi kodikseen Pelastusarmeijan. Helluntailiikettä edustavat Sari Essayah (kd.) ja Mika Poutala (kd.).

Kotimaata vuoteen 2021 kustantaneen Kotimaa Oy:n entinen toimitusjohtaja (vuosina 2005-2009) Pauli Aalto-Setälä (kok.) tuli valituksi eduskuntaan Varsinais-Suomesta. Nykyisin Kotimaan ja Kotimaa.fi:n kustantaja on Sacrum-Kotimaa Oy.

KIRKON PIIRISSÄ tunnettuja pappisehdokkaita eduskuntavaaleissa olivat muiden muassa entinen Turun piispa Ilkka Kantola (sd.) ja kirkkoherra Eija Nivala (kesk.). He eivät tulleet valituiksi. Kantola putosi eduskunnasta edellisissä vaaleissa 2019. Eija Nivala puolestaan nousi 2018 varasijalta eduskuntaan, mutta pyysi vapautusta tehtävästä tultuaan juuri valituksi Ylivieskan kirkkoherraksi. Hänen kautensa Arkadianmäellä jäi kahdeksan päivän mittaiseksi.

Tunnetuista pappisehdokkaista rannalle jäivät myös Tuomo Törmänen (kok.) 454 äänellä, Arto Antturi (kd.) 1397 äänellä ja Mika Ebeling (kd.) 3149 äänellä.

Eduskuntavaalien 2023 tulokset vahvistetaan 5.4.

Oikaisu 3.4. klo 21.56: Keskusta menetti 8 kansanedustajapaikkaa, ei 10, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Oikaisu 4.4. klo 13.47: Valituksia tuli Jari Koskela (ps.), ei Jani.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliItsekäs hedonisti menettää merkityksensä, kertoo kestävän hyvinvoinnin asiantuntija Arto O. Salonen
Seuraava artikkeliMitä muuta Juudaksessa voisi nähdä kuin viekkaan petturin?

Ei näytettäviä viestejä