Digipostilla on auki – luettavissa yli tuhat saarnaa

Kotimaan saarnapankki Digipostilla on avoinna ja vapaasti kiinnostuneiden käytössä. Digipostilla löytyy KotimaaPro -verkkosivustolta. Hakutoiminnolla varustetussa arkistossa on tähän mennessä noin 1 100 saarnaa, jotka on pidetty viime vuosina eri puolilla Suomea.

Tarkoituksena on, että osa joka sunnuntai kirkoissa pidettävistä sadoista saarnoista päätyisi tietokantaan tuoreeltaan. Papit ja saarnaajat voivat itse syöttää tekstinsä Digipostillaan.

Saarnat on jaoteltu kirkkovuoden ja Suomen luterilaisen kirkon Evankeliumikirjan mukaan.

– Digipostilla herättää varmasti kiinnostusta saarnoja kohtaan. Saarnat ovat edelleen keskeinen osa jumalapalvelusta, vaikka niiden merkityksestä ja muodosta käydään jatkuvasti keskustelua, sanoo Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä.

Digipostillan tarkoitus on tukea kristillisen uskon perusasioiden julistamista ymmärrettävin ja puhuttelevin keinoin niin saarnatuolista kuin verkossa. Saarnoja voi palvelussa etsiä vapaalla sanahaulla tai esimerkiksi saarnaajan nimen, kirkkovuoden pyhän, raamatuntekstin, vuoden tai seurakunnan mukaan.

Saarnojaan Digipostillaan ovat syöttäneet yksittäiset papit. Mukaan on pyydetty myös saarnoja, jotka ovat olleet verkossa jo valmiiksi. Saarnoja on julkaistu seurakuntien sivuilla, pappien omilla sivuilla, blogeissa ja Facebookissa.

Saarnoista tekeillä myös kirjoja

Useimmat piispat ovat antaneet luvan verkossa jo valmiiksi julkaistujen saarnojensa liittämiseksi osaksi Digipostillan tietokantaa.

– Pyytäessämme saarnoja Digipostillaan törmäsimme myös tietoon, että ainakin kaksi piispaa käy parhaillaan keskusteluja kustantajan kanssa saarnakokoelmansa julkaisemisesta. Yllättäen myös kirjoitettu saarna elää ja voi hyvin, Mari Teinilä toteaa.

Postilla on saarnojen kokoelma, joka on perinteisesti sisältänyt koko kirkkovuoden saarnat kirkkopyhien mukaan. Postilla on peräisin latinankielistä ilmauksesta Post illa verba textus, ”näiden tekstisanojen jälkeen”. Papit ovat käyttäneet postilloja saarnojensa valmistamisen apuna, maallikot hartauskirjoina.

Digipostillasta löytyy myös saarna-aiheisia videoita ja verkkojuttuja, joissa puhutaan saarnoista ja saarnaamisesta.

Digipostilla on vapaasti luettavissa osoitteessa www.kotimaapro.fi/digipostilla.

Kuva: Olli Seppälä. Kuvassa Riihimäen kirkon saarnatuoli.

Lue myös:

Voiko saarnaamista opettaa?

Edellinen artikkeliKirkolle sataa palkintoja – ”Palannut yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi”
Seuraava artikkeliDigipostilla avautui! – Syötä oma saarnasi osaksi tietokantaa

Ei näytettäviä viestejä