Blues Brothers -messu veti kirkon täyteen Tampereella

On perin harvinaista, että suomalaisessa jumalanpalveluksessa joudutaan rajoittamaan ihmisten pääsyä sisään kirkon täyttymisen takia. Näin kävi viime torstaina Tampereen Aleksanterin kirkossa. Blues Brothers –Tuomasmessu veti 1300-paikkaisen pyhätön aivan täyteen.

Kyseinen ilta oli erityisen otollinen erikoismessulle, koska kaupungissa vietettiin Tapahtumien yötä. Liikkeellä oli paljon ihmisiä. Heitä houkutteli Aleksanterin kirkkoon muun muassa sen eteen pysäköity Blues Brothers –tyylinen jenkkikaara.

Kulttimaineeseen nousseen musiikkielokuvan juonta väljästi noudattanut jumalanpalvelus tempaisi kirkkokansan alusta saakka mukaansa. Ei vähiten Timo Saarisen messua varten kokoaman The Blues Bandin tanakan musisoinnin ansiosta.

Kirkosta poistuikin Tampereen myöhäisiltaan leveästi hymyileviä ihmisiä. Moni jammaili edelleen kuultujen klassikkobiisien tahdissa.

Elämäniloa, svengiä ja vähäosaisista huolehtimista

Tampereen seurakuntayhtymän ja Tuomasmessun vapaaehtoisten yhteistyökumppanina messua oli toteuttamassa Sons of Abraham MCC -moottoripyöräkerho.

Kerhon presidentin Ari Santaharjun mielessä on jo pitkään ollut ajatus Blues Brothers -tyyppisestä messusta.

– Kyseisessä elokuvassahan kirkko ja messu näyttäytyvät menevänä ja svengaavana, värikkäänä ja elämäniloisena tapahtumana. Gospelmusiikki ilmentää seurakunnan iloja ja suruja. Ja Blues Brothersissa autetaan myös yhteiskunnan vähäosaisia.

– Halusimme omalla messullamme välittää ihmisille noita samoja elementtejä ja positiivista asennetta.

Tapahtumien yöt ovat oiva mahdollisuus myös seurakunnille

Monia kristillisiä tapahtumia toteuttamassa ollut Santaharju on iloinen siitä, että Tampereen seurakunnat innostuvat herkästi uudenlaisista toimintamuodoista.

– Tämäkin messumme onnistui hyvin. Mielellämme tulemme toteuttamaan sen muillekin paikkakunnille.

Santaharju muistuttaa, että eri puolilla Suomea järjestettävät Tapahtumien- ja Taiteiden Yöt ovat kirkolle merkittävä mahdollisuus.

– Silloin voidaan lähestyä ihmisiä tyylillä, joka poikkeaa siitä normaalista viikoittaisesta toiminnasta.

Tampereen messu sai joiltakin hieman kritiikkiä siitä, että Blues Brothers -hahmot esiintyivät alttarialueella hatut päässä. Santaharju ihmettelee kommentteja.

– Suurin ongelmammehan on se, että kirkkoihin ei tule juurikaan väkeä. Ei hatun kanssa, eikä ilman. Nyt sentään saatiin ihmisiä kirkko täyteen.

”Mietin, saankohan potkut”

Messun liturgina toiminut Tampereen Tuomioseurakunnan pastori Minnamaria Tammisalo oli vauhdikkaan illan jälkeen yhtä aurinkoa.

– Tanssittaa ja laulattaa vieläkin!

Kymmenien vapaaehtoisten toteuttama messu vaati huolellisen valmistelutyön. Liturgin mukaan suurimmat huolet eivät kuitenkaan liittyneet teknisiin yksityiskohtiin.

– Isoin haaste oli ymmärtää se, että ylipäätään voimme tehdä kirkkotilassa jotakin näinkin erilaista.

Tammisalo myöntää, että häntä jännitti aika paljon ennen messun alkamista.

– Pohdiskelin, että mitähän siitä seuraa kun kirkossa tanssitaan hatut päässä. Saankohan mahdollisesti potkut, pastori hymyilee.

Huoli oli kuitenkin turha. Tammisalo ja koko toteutustiimi sai messusta roppakaupalla kiitosta. Pastori uskookin, että tapahtumalla pystyttiin rikkomaan raja-aitoja.

– Musiikki oli populaarikulttuuria, mutta se sopi hyvin messun liturgiaan. Everybody Needs Somebody To Love, Think, The Old Landmark ja muut Blues Brothers -elokuvasta tutut kappaleet tukivat hyvin messua. Kaikki jumalanpalveluksen elementit olivat mukana.

Riskejä kannattaa ottaa!

Tamperelaispastori rohkaisee maamme seurakuntia ottamaan rohkeasti riskejä. Se useimmiten kannattaa.

– Pitää ajatella myös heitä, jotka käyvät harvemmin jumalanpalveluksissa. Näitä ihmisiä varten tällaisia spesiaalimessuja tehdään.

Minnamaria Tammisalo vihjaa, että Blues Brothers -messu ei välttämättä jää vain yhteen kertaan. Epävirallisia kyselyitä sen toteuttamisesta muualla on jo tullut.

– Henkilökohtainen haaveeni on, että tätä messua voitaisiin joskus viettää vaikkapa Pori Jazzeilla, Tammisalo sanoo.

”Korkeat odotukseni ylittyivät”

Kia Kemppainen sai kutsun Blues Brothers -Tuomasmessuun Facebookin kautta. Hänen odotuksensa olivat korkealla, mutta tapahtuma jopa ylitti ne.

– Messu noudatteli suurelta osin tuttua Tuomasmessun kaavaa, ja hengellinen sisältö oli kohdallaan. Lisänä oli aivan huikea musiikillinen anti, ääriään myöten täysi kirkko sekä innostunut tunnelma. Tekninen toteutuskin oli aivan ammattilaistasoa.

Kemppainen kannattaa lämpimästi sitä, että jumalanpalveluksissa kokeillaan uusia ideoita ja toteutustapoja.

– Aito ilo ja rakkaus saa mielestäni näkyä messussa, oli musiikkityyli sitten mikä tahansa.

Jumalanpalveluselämän monipuolistaminen ei Kia Kemppaisen mielestä ole keneltäkään pois.

– Päinvastoin. Se vain saa yhä useammanlaiset ihmiset liikkeelle kuulemaan hyvää sanomaa. Kaikkia lienee mahdoton miellyttää, eikä mielestäni tarvitsekaan. Jos joku tyyli tai tapahtuma ei sytytä, voi toki pysyttäytyä perinteisemmänkin toiminnan parissa.

Kuva: Vesa Keinonen. ”We’re on a mission from God”. Pastori Minnamaria Tammisalo ja moottoripyöräkerhon presidentti Ari Santaharju Blues Brothers -tunnelmissa. Elokuvan roolihahmoina Miikka (vas.) ja Henri.

Edellinen artikkeliHelsingin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliIrja Askola laati rukouksen uusille koululaisille

Ei näytettäviä viestejä