Ylistyslaulu Ylösnousseelle

Kuvassa prinsessa Colette laulaa Turussa Soili Norron väitöstilaisuuden jälkeisessä iltajuhlassa 29.4.2023 .

Ilosta laulaa saa meistä jokainen.  Kristus on noussut kuolleista. Siitä saamme laulaa Jumalan kunniaa. Tästä kertoo koko pääsiäisaika pääsiäisestä helluntaihin asti.

Meillä kristityillä on aihetta ylistää Jumalaa. Hän on tuonut meille pelastuksen Jeesuksessa. Jeesus kuoli ristillä meidän puolestamme. Hän toi sovinnon Jumalan ja ihmisten välille. Kun ihminen on sovinossa Jumalan kanssa, niin koko elämä on turvassa. Meillä on yhteys häneen, joka pitää huolta koko maailmankaikkeudesta, myös meistä.

Jeesus myös nousi kuolleista. Näin hän voitti kuoleman vallan. Elämä on voittanut,  ja kuolema on kukistettu.  Pääsiäinen kertoo  Jumalan valtakunnan suuresta riemuvoitosta.  Siksi  saamme ylistää Jumalaa. Hän on tuonut meille ikuisen elämän lupauksen.  Jeesus on jo edeltä mennyt taivaan kirkkauteen. Mekin saamme hänen seuralaisinaan käydä taivaan iki-iloon.

Riemulaulun sunnuntain epistolassa kerrotaan Pyhän Hengen toiminnasta ruumiin ylösnousemuksen tapahtumassa. Hän herättää meidät kuolleista ja kantaa meidät taivaan autuuteen.

Jumalan Henki—,  joka herätti Kristuksen kuolleista, on tekevä eläviksi myös teidän kuolevaiset ruumiinne teissä asuvan Henkensä voimalla.

Uskonpuhdistajamme Martti Luther ilmaisee Pyhän Hengen työn  näin:

Yksin Jumalan Henkeä kutsutaan Pyhäksi Hengeksi. Vain hän siis on meidät pyhittänyt ja yhä edelleen pyhittää. Sillä niin kuin Isää kutsutaan Luojaksi ja Poikaa Lunastajaksi, niin on myös Pyhää Henkeä kutsuttava työnsä mukaisesti Pyhittäjäksi eli siksi joka tekee pyhäksi.

Miten sitten tällainen pyhittäminen tapahtuu?

Vastaus kuuluu: Samoin kuin Poika on syntymällään, kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan hankkinut vallan, jolla hän voittaa meidät omikseen, samoin Pyhä Henki toteuttaa pyhittämisen seuraavien vaiheiden kautta: pyhien yhteys eli kristillinen kirkko, syntien anteeksiantaminen, ruumiin ylösnouseminen ja iankaikkinen elämä. Hän johtaa siis meidät ensiksi pyhän seurakuntansa eli kirkkonsa helmaan. Sen välityksellä hän saarnaa meille ja vie meidät Kristuksen luo.

Pyhä Henki johtaa meitä. Niinpä  elämme  turvallisesti koko elämämme maan päällä, koska tämän maailmankauden jälkeen  Hänen seurassaan käymme uuteen elämään Jumalan antamassa iankaikkisuudessa.

SUNNUNTAI 7.5.2023

4. sunnuntai pääsiäisestä

Sunnuntain nimi latinaksi Cantate. Laulakaa

Taivaan kansalaisena maailmassa

Toinen lukukappale eli epistola Room. 8:9–11

 

Kirjeestä roomalaisille, luvusta 8

Te ette elä oman luontonne vaan Hengen alaisina, jos kerran Jumalan Henki asuu teissä. Mutta se, jolla ei ole Kristuksen Henkeä, ei ole hänen omansa. Jos Kristus on teissä, teidän ruumiinne tosin on kuollut synnin vuoksi, mutta Henki luo elämää, koska teidät on tehty vanhurskaiksi. Jos siis teissä asuu Jumalan Henki, hänen, joka herätti Jeesuksen kuolleista, niin hän, joka herätti Kristuksen kuolleista, on tekevä eläviksi myös teidän kuolevaiset ruumiinne teissä asuvan Henkensä voimalla.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Jos Herra suo, niin saarnaan Lammin kirkossa

    maanantaina 8.1.2023 klo 11.00

    Siellä toimitetaan sotiemme veteraanien seutukunnallisen kirkkopyhän messu.

    Saarnatekstini on tässä blogitekstissäni käsittelemäni Room. 8:9-11 teksti.

    Olen valmistellut tätä jo pidempään. Tutkisteluissani olen käyttänyt alkukielen kreikan lisäksi käännöksiä useampaan kieleen, joitakin käännöksiä vain tekstin verran, useimmista koko luvun 8 ja muutamilla koko Roomalaiskirjeen.

    Olen käyttänyt useita netissä olevia sivustoja, eniten bible.is sivustoa audio valikosta. Panen viitteen suomenkieliseen, mistä voi mennä haluamaansa maahan ja käännökseen.

    https://live.bible.is/bible/FIN38CB/ROM/8

    Selitysteoksia eli kommentaareja olen käyttänyt parisenkymmentä.

    Kunniakansalaisemme ovat aikoinaan tehneet sankarillisen teon. Maamme vapaus on säilynyt. Niinpä pyrin myös tekemään parhaani saarnaani heidän juhlaansa valmistellessani.

    Herra Isänmaatamme siunatkoon!

  2. Toinen sivusto jota paljon käytän on bible hub.

    Siinä voi verrata esimerkiksi englanniski Room. 8:9 kohdalta jop 46 eri käännöstä englanniksi.

    https://biblehub.com/parallel/romans/8-9.htm

    Esimerkiksi jakeen Room. 8:26 kohdalta esiin on pantu 15 eri kommentaaria eli selitysteosta. Valikosta voi sitten hakea jopa 43 eri kommentaaria.

    https://biblehub.com/commentaries/romans/8-26.htm

    Samaiselta sivustolta voi myös lukea tekstin alkukielellä kreikaksi 14 eri tekstilaitoksen mukaisesti, länsimaisin kirjaimin annettu näistä kahdeksasta, sekä käännöksiä 41 eri kielelle

    https://biblehub.com/multi/romans/8-9.htm

  3. Kamerunissa oli meidän sieltä lähtiessämme 281 elävää kieltä. Päätin ottaa selvää, miten monelle kielellä näistä on edellä mainitulla bible.is -sivustolla Roomalaiskirjeen luku 8. Päätin kuunnella ne kaikki.

    Yleensä noita käännöksiä oli samaan aikaan näkyvissä ja toiminnassa noin 80, mutta kun yritin viikon aikana useaan kertaan, niin pystyin kuuntelemaan jopa noin 90 eri kielistä käännöstä. Ainoastaan pääkaupunkiseudun heimokieli ewondo oli yksistään tekstinä, mutta ei äänityksenä.

    Sekä Raamattuseuran että SIL:in toiminta on maassa ollut tehokasta, joten käännöksiä on saatu merkittävä määrä. Monella paikallisella kielellä on omat kielitoimistonsa. Olen evankeliointimatkoillani vieraillut niistä muutamissa. Niiden työ on ollut erittäin merkittävää. Ansaitsevat täyden tunnustuksen.

    SIL:in tiominnasta linkki heidän sivustolleen
    https://www.sil.org/

  4. Lauantaina 6.5.2023 vietettiin Isossa Britanniassa kuningas Charles III kruunajaisia. Kaikki meni mielestäni hyvin. Professori Tuomas Heikkilä Helsingin yliopistosta tunsi historian erittäin tarkoin.

    Yhteen kohtaan kiinnitän huomiotani. Kuninkaan virkaansa voiteluun. Professori Heikkilä mainitsi aivan oikein voitelun ikivanhat taustat.
    Haluan tähän tuoda vähän syvennystä voitelun tehtävästä Raamatun sanomassa.

    Vanhassa testamentissa voitelua käytettiin papiston virkaan siunaamisessa. Sitä käytettiin myös kuninkaan ja jumalanpalveluksen yhteydessä toimivien profeettojen siunaamisessa. Näissä kaikissa yhteyksissä kyseessä oli Jumalan antamasta siunauksesta eli siis tarkemmin sanoen PYHÄN HENGEN VOITELUSTA.

    Myös Uudessa testamentissa puhutaan voitelusta. Silloin myös näissä kaikissa yhteyksissä viitataan ihmisten saamaan voiteluun. Niissäkin kysymys on nimenomaan Pyhän Hengen voitelusta. Tämä Uuden testamentin ikään kuin vain siellä täällä esiintyvien kohtien käyttö on sitten selkeämmin kuvattu vanhan kirkon käytäntöä kuvaavissa teksteissä. Voitelua käytettiin ennen kasteopetuksen alkua . Sillä tahdottiin antaa voimaa kestää kaikki opetuksen aikaiset kiusaukset. Toinen oli kasteen yhteydessä tai sen jälkeen annettu Pyhän Hengen voitelu ja kolmas oli sairaan puolesta rukoilemisen yhteydessä oleva voitelu.

    Näissä kaikissa yhteyksissä kyseessä on ollut konkreettisella öljyllä toimitettu voitelu.

    Nykyaikana siellä täällä esiintyvä opetus jonkinlaisen mielentilan kokemuksen nimittämisestä Pyhän Hengen voiteluksi ei kohtaa Raamatun ilmausten alkuperäistä tarkoitetta öljyllä voitelun toimittamisesta Jumalan Hengen käyttämänä välineenä.

Kirjoittaja

Matias Roto
Matias Rotohttp://www.roto.nu
Eläkkeellä oleva rovasti. Entinen Kamerunin lähetti. Sotainvalidien veljespappi Kanta-Hämeessä. Vuoden somerolainen 2012. Kepun Varsinais-Suomen piirin kirkollisasiain toimikunnan puheenjohtaja. Puoliso prinsessa Colette on Someron seurakunnan kirkkovaltuutettu. Fb Tauno Matias Roto Puh 040 - 356 06 25