YLEINEN PAPPEUS

Suosittelen tällaista pientä kirjasta kaikille, joille on epäselvää yleisen pappeuden määritelmä Raamatun valossa. Ohessa lainaus  kirjasen 2:sta luvusta. Se jatkuu vielä paimenviran määritelmällä-mutta laitan nyt yleisen pappeuden vain, koska kuhinaa sen ympärillä ilmeisesti  myös on.

YLEINEN PAPPEUS

Timo Laato- Matti Väisänen:

Raamattu ja paimenvirka, Suomen Luther-säätiö 2006

”YLEINEN PAPPEUS JA PAIMENVIRKA

Raamatun mukaan seurakunnan elämä ja työ rakentuu kristillisen kasteen ja uskon sekä niille perustuvan yleisen pappeuden varaan. Tässä suhteessa miehen ja naisen välillä ei ole mitään eroa. Heillä molemmilla on samat oikeudet ja velvollisuudet. Kumpikaan ei voi tehdä mitään sillä perusteella, että hän on mies tai nainen. Yhdessä toimien kukin oman kutsumuksensa mukaisesti toinen toistaan tukien, päästään yhteisiin päämääriin ja saavutetaan parhaimmat tulokset.

Jokainen Jeesukseen Kristukseen Vapahtajanaan uskova kuuluu ”kuninkaalliseen papistoon”, ja hänen tehtävänään on julistaa Jumalan jaloja pelastustekoja.(1 Piet.2:9). Siten tähän papistoon kuuluvat kaikki uskovat: sekä miehet, että naiset. Heillä on siis aivan yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet huolehtia sekä omasta että toisten jumalasuhteesta saamillaan armolahjoilla. Ihanana tavoitteena on levittää evankeliumin sulosanomaa ihmisten iankaikkiseksi autuudeksi.”

 

40 kommenttia

 • Mikko Suni sanoo:

  Riitta,

  noissa linkeissä joita ylempänä laitoin, on hienoja musiikkivideoita.

  Kannattaa katsoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Riitta Sistonen sanoo:

   Halusin vain korjata kommetillani sen, mitä Raamatun kohtaa Tarja tarkoitti. Nämä Jeesuksen sanat ovat siis tuossa Matteuksen evankeliumin kohdassa eikä Tarjalla näytä olevan toista Raamattua. Hän vain lukee ja ymmärtää ne toisin.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Pidän sarjakuvista.

  Onko kenellekään tuttu Asterix sarjakuva?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mikko Suni sanoo:

  Kiitokseni tästä blogistasi Kaisu laitan musiikkilinkkinä.

  Isän haltuun !

  https://www.youtube.com/watch?v=54rKgX57FD0

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Paavo Eero sanoo:

  Martti Pentti ”Yhteinen pappeus kuulostaa todellakin hyvältä, yleinen pappeus on kuitenkin vakiintunut käyttöön. Ero on lähinnä vivahteissa.” Vivahteissa – näinkö yksistään ? Missähän nuita vivahteita luodaan ja käytänteiksi väännetään. Tietysti kysymyksessä on erityinen virka, koska se kuvittelee saaneensa tässäkin kohtaa aivan erityisen ilmoituksen siitä, missä kulkee maallikkuuden ja tuon varjeltavan erityisen viran ’arvo’ kirkon hierarkiassa. On parempi yleistää kuin puhua yhteisestä. Tarjoamalla käytettäväksi käsitettä yleinen pappeus se kuin suojaa tarpeelta palata tarkastelemaan virkaa liittyviä valtaoikeuksia kuin se viesti, jossa puhuttaisiin rohkeasti yhteisestä pappeudesta, synnyttäisi.

  Nyt jäämme odottamaan, mitä kirkolliskokous päättää sille toimitetusta aloitteesta ’evankelioimisen kehittäminen kirkossa’ – vai menikö se jo hiljaa ohi ? Näissä ajatuksissa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   ”Missä kulkee maallikkuuden ja tuon varjeltavan erityisen viran ’arvo’ kirkon hierarkiassa?” Eiköhän vastaus löydy Herramme opetuksista? Hän arvostaa maallikkoja yli ’erityisyyttään’ varjelevien viranhaltijoiden.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Paavo Eero sanoo:

  Martti Pentti – tuohon em. kommenttiisi voin kevyellä mielellä yhtyä. Lisäksi he ovat teljenneet Herramme kirkkoon ja kätkeytyneet itse virastoihin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Onneksi kirkkomme työntekijöissä on monta, jotka eivät kuulu ’heihin’!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Kaisu Hildén sanoo:

   🙂 Hauska oivallus! Ja vakava asia samalla. Tietenkin järjestyksen vuoksi on oltava kaikenlaista, mutta kyllä olen jo pienen ikäni aikana huomannut, miten paljon Jeesuksen omia kulkee harhaillen, etsien Kotia-kun kirkko miettii, missä he ovat. Lähtisivät etsimään ilman hienoja taikatemppuja ja hyppypomppuodotuksia. Kertoisivat vain Jeesuksesta.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Mitä mahdat tarkoittaa ’hyppypomppuodotuksilla’, Kaisu Hildén?

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Mielestäni järjestäytyneen virkapappeuden vallitessa yleinen pappeus ei toimi vapaasti. Yleisen pappeuden vapainta toiminta-aluetta on kirkkojeja uskonnollisten yhdyskuntien välinen jollain tavalla kuin harmaa alue. Siellä Pyhä Henki voi toimia ilman ”välimiehiä”!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kirjoittaja

  Kaisu Hildén

  Kaisu Hildén on kotoisin Etelä-Pohjanmaalta. Hän harrastaa taidemaalausta, kirjoittamista, käsitöitä ja liikuntaa. Virsien veisuu ja gospelmusiikki ovat lähellä hänen sydäntään. Raamattu tuli hänelle rakkaaksi jo nuorena-ja hän ei vain voi olla evankelioimatta. Perheeseen kuuluu aviomies ja koira-ja kaikki kolme haukkuvat vain tarvittaessa. :)

  Kirjoittajan luetuimmat blogit

  Kirjoittajan kommentoiduimmat blogit