Veroja kaikille

Ev.-lut kirkolla ei lehtitietojen ja kirkkohallituksen kansliapäällikön facebook-päivityksen mukaan ole mitään muiden kirkkojen kirkollisveroa vastaan. Mutta, mutta. Verotusoikeuden on kuitenkin tähän asti katsottu voivan olla vain julkisyhteisöllä. Tämä tarkoitaa siis sitä, että muille kirkoille ja uskonnoillisille yhdyskunnille annettaisiin julkisyhteisön status. Tai sitten tämä ulostulo tarkoittaa sitä, että verotusoikeus voitaisiin kirkon mielestä antaa myös yksityisoikeudellisille yhteisöille. Paitsi, että tämä viimeksi mainittu kanta olisi ihan uusi, siihen jonoon taitaisi riittää sitten ilmoittautujia ja tuskin silloin jonoon ilmoittautuu vain uskonnollisia yhteisöjä.

5 kommenttia

 • Kari-Matti Laaksonen sanoo:

  Vaikuttaa, ettei ajatusta ”kaikille muille kirkoille myös verotusoikeus” ole aivan loppuun asti harkittu.

  Sen sijaan voisi miettiä mitä seuraisi siitä, jos evl-kirkko luopuisi vapaaehtoisesti omasta verotusoikeudestaan..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pirjo Pyhäjärvi sanoo:

  Risto on taas ajatellut terävästi! Verotusoikeutta ei varmaankaan voi antaa yksityisoikeudelliselle yhteisölle. Toinen juttu on, että verotuksen yhteydessä voitaisiin kerätä yksityisoikeudellisenkin yhteisön jäsenmaksu. Eikös Ruotsissa ole juuri näin: kirkko on yksityisoikeudellinen yhteisö, mutta valtio huolehtii edelleen kirkon jäsenmaksun keräämisestä ja, ellen väärin muista, jopa maksutta. Suomessahan kirkko maksaa Verohallinnolle kirkollisveron keräämisestä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Juha Kajander sanoo:

  Se viisi euroa per nuppi pitää kyllä poissa jonosta tavalliset yhdistykset jäsenmaksuineen. Kiinnostuneita saattaisivat olla kuukausittaista tukea tavoittelevat järjestöt, joita lienee ainakin muutamia kymmeniä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Anne Blomqvist sanoo:

  Kirkollisverojen käyttö on tarkkaan säänneltyä ja taloutta hoitaa ammattilaiset, ja kaikki rahat on tarkkaan dokumentoitu, mihin se on mennyt, muilla yhteisöllä tulisi olla selkeä tarkoituksen mukainen suunnitelma ja ammattimainen taloushallinto, tällaisen verotusoikeuden kriteerit tulisi olla todella tiukat ja korkeat, tähän moni vapaamuotoisempi organisaatio ei yllä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Sevanto sanoo:

  Arkkipiispalta ihan myönteinen kannanotto. Epäilen vaan, että verotusoikeus ei välttämättä kiinnosta n.k. vapaita suuntia. Verotusoikeus tietäisi lisää byrokratiaa ja esim. Suomen Helluntaikirkon täytyisi laajentaa toimintaansa myös rahaliikenteen hoitamiseksi seurakunnille. Tätä nykyä jokainen seurakunta on itsenäinen rahataloutensa hoidossa. Suomen Helluntaikirkon ja helluntaiseurakunnan jäsenenä en kannattaisi verotusoikeuden hakemista. On huomattavasti selkeämpää ja yksinkertaisempaa, että seurakuntalaiset saavat itse päättää kuinka hoitavat taloudellisen tukensa seurakunnalle.

  Huomattavasti mielenkiintoisempi asia olisi, jos sekä Suomen Evankelisluterilaiselta kirkolta, että Suomen Ortodoksikirkolta poistettaisiin verotusoikeus. Väärinkäsitysten välttämiseksi: en ole tätä ehdottamassa, jäsenyyshän on myöskin vapaaehtoista. Kumpikin vanhoista kirkkokunnista tekee arvokasta työtä myös yhteiskunnallisesti ja ainakin Kuopiossa ja Varkaudessa on hyvää yhteistyötä kirkkokuntien välillä.

  Ilmoita asiaton kommentti