Vanhoillislestadiolaisuuden kupla puhkeaa Oulussa
Oulussa Taivaslaululle oli sosiaalinen tilaus. Onneksi esityksestä tuli hyvä.
*
Pauliina Rauhalan Taivaslaulu on hyvä romaani. Dramaturgi Seija Holman siitä tekemä teatterisovitus on myös hyvä, se selkeyttää kaunokirjallisesti kerrottua tarinaa.
Taivaslaulu sai kantaesityksensä elokuun lopussa Tampereen Työväen Teatterissa Heidi Räsäsen ohjaamana. Muutamaa viikkoa myöhemmin Oulun kaupunginteatterissa tuli ensi-iltaan samasta sovituksesta Heta Haanperän ohjaama tulkinta.
Kumpi on parempi esitys rakkaustarinasta vanhoillislestadiolaisessa kuplassa, Tampereen vai Oulun esitys?
Tulkinnat ovat riittävän erilaisia, joten vastaus paremmuusjärjestykseen – oikeastaan pitäisi puhua kiinnostavuusjärjestyksestä – riippuu katsojasta. Kummassakin tulkinnassa on oivalluksensa ja näkökulmansa.
*
Oulun kaupunginteatterin Taivaslaululla on tavallaan kotikenttäetu, sillä romaanin tapahtumat sijoittuvat Oulun seudulle, jossa on vahva vanhoillislestadiolainen vaikutus ja elämäntapa. Oulun Taivaslaulussa henkilöt puhuvat paikallista murretta, mikä tuo näyttämölle ikään kuin autenttisuuden tai dokumentaarisuuden tunnetta.
Lisäksi Taivaslaulu Oulussa on ehkä enemmän ukkosenjohdatin kuin Tampereella. Oulussa katsojilla on suuremmalla todennäköisyydellä omakohtaisia kokemuksia lestadiolaisesta herätysliikkeestä ja sen ihmisistä. Oulussa Taivaslaululla on kollektiivinen tilaus, mikä näkyy liki loppuun myydyissä esityksissä.
Keskustelin väliajalla kahvipöydässä kahden itselleni entuudestaan tuntemattoman katsojan kanssa. He olivat kumpikin työnsä – sosiaali- ja opetustoimi – puolesta joutuneet tekemisiin vanhoillislestadiolaiseen liikkeeseen kuuluvien ihmisten kanssa. Heille Taivaslaulun kuvaama maailma tuntui sangen tutulta.
Taivaslaulu on sekä kaunis rakkaustarina että kriittinen kuvaus itseensä käpertyneestä, omalakiseen autuuteen uskovasta yhteisöstä, jossa yksilö tuhoutuu, jos hän ei sopeudu.
Taivaslaulussa on ensisijaisesti kysymys suurperheiden äitien jaksamisesta jatkuvien raskauksin nitistäminä. Tai ainakin tämä on joidenkin äitien kokemus, ja näille kokemuksille Taivaslaulussa haetaan oikeutusta.
*
Tampereella Taivaslaulun keskushenkilö Vilja (Eriikka Väliahde) on selvästi vahvempi ja räiskyvämpi persona kuin Oulun Vilja (Merja Pietilä), joka on sisäänpäin kääntyneempi. Tampereen Vilja nauraa, Oulun Vilja hymyilee. Näyttelijät ovat olemukseltaan ja laadultaan myös erilaisia.
Vilja opiskelee kuvataidetta. Oulussa näytelmä alkaa kohtauksella, jossa Aleksi ja Vilja tapaavat ensi kertaa kahden. Kohtauksessa näyttämön taakse heijastuu videokuva, joka on sähköisesti käsitelty niin, että kun Vilja heiluttaa käsiään, kuvaan ilmestyy enkelikuvio.
Oulussa Viljan taide esitetään henkisempänä, pienten liikahdusten taiteena. Tampereella Viljan taide on konkreettista, näyttämöllä on esimerkiksi suuria ja vahvoja kuvia korskuvista hevosista.
Tampereen Vilja on hahmona kiinnostavampi, modernimpi. Oulun Vilja saattaa jopa vastata liian hyvin kliseistä kuvaa kiltistä lestadiolaistytöstä.
Toisaalta voi ajatella, että moderni Vilja katkeaa jatkuvien raskauksien synnyttämään ahdistukseen helpommin kuin osaansa ikään kuin jo valmiiksi sopeutunut Oulun Vilja.
*
Oulun Aleksi (Jyri Ojansivu) sen sijaan on mielenkiintoisempi hahmo kuin Tampereen Aleksi (Tommi Raitolehto), monisyisempi ja psykologisesti perustellummin tehty. Aleksi on ensimmäisen näytöksen päähenkilö. Hänen kauttaan pohjustetaan henkinen maisema, josta nuori, erilainen lestadiolaispoika koulukiusaamisen keskeltä ponnistaa.
Oulun Taivaslaulussa korostuu Tampereen versiota enemmän internetin ja verkkokeskustelujen merkitys. Katosta laskeutuu valoa hohtava tietokone, jota väki kerääntyy katsomaan. On ilmestynyt nimetön blogi, jossa pohditaan kriittisesti vanhoillislestadiolaisen liikkeen käytäntöjä ja vallankäyttöä. Blogi on vahvemmin läsnä myös videoprojisointien kautta, blogin kirjoittajan kasvot täyttävät koko näyttämön.
Oulun esityksen analyysi vanhoillislestadiolaisesta liikkeestä on asteen verran kriittisempi kuin Tampereen version. Oulussa kuullaan myös Stiven Naatuksen kirjoittama, yleisölle osoitettu saarna.
Oulussa lapset esittävät lapsia, Tampereella myös aikuiset. Romaanin alkupuolella on kohtaus, jossa lapset löytävät pihalta toukkia, karvamatoja. Aleksi tunnistaa ne suruvaipan toukiksi. Tampereen esityksessä on ahdistavia, kasvottomia hahmoja, joita käsiohjelmassa kutsutaan suruvaipoiksi. Ne symboloivat uhkaa, tasapäistävää yhteisöä ja yleistä mielipidettä. Oulussa tällaista näyttämöratkaisua ei ole. Suruvaipan toukat vilahtavat vain yhdessä repliikissä.
Tampereen esitys on runollisempi, Oulun jotenkin suorempi. Kumpikin ohjaus hyödyntää teatterilla kertomisen mahdollisuuksia.
*
Kumpi versio Taivaslaulusta on siis parempi, kumpi kannattaa käydä katsomassa?
Jos on pakko valita, kävisin katomassa Oulun esityksen, mutta jos Tampereen suunta sopii paremmin, niin ei hätää, hyvää on tarjolla sielläkin.
Kumpikin esitys on vahvaa teatteria, jossa katsoja pääsee vanhoillislestadiolaisen elämäntapa- ja selityskuplan sisälle. Oulussa kuplamaista tunnetta rakennetaan esimerkiksi kuvaamalla ovelle ilmestyvät Jehovan todistajat uhkaavina varjohahmoina. Tampereella he ovat harmittomia ovikellonsoittajia, kylläkin väärän uskon tyrkyttäjiä.
Kotimaa 1.10.2015
Kuva sivun alussa: Jussi Tuokkola
Arvio Tampereen Työväen Teatterin Taivaslaulusta
ilmestyi Kotimaassa 3.9.2015. TTT:n kuva: Kari Sunnari
57 kommenttia
Olen ainoastaan lukenut kirjan ja Hs:n asiantuntevan arvion Oulun esityksestä, joten en voi suoranaisesti ottaa kantaa Olli Seppälän kritiikkiin. Silti en oikein ymmärrä Seppälän (tahallisen provosoivaa) otsikkoa ”Vanhoillislestadiolaisuudeen kupla puhkeaa Oulussa” ilman kirjoitusvirhettäkään…Mikä kupla?
Käsittääkseni vanhoillislestadiolaisuus, ts. SRK- vanhoillisuus on tällä hetkellä paljon heterogeenisempi liike kuin julkisuudessa osin silkkaa tietämättömyyttä annetaan ymmärtää eikä ole lainkaan harvinaista tavata ”uskomassa olevaa”, joka suhtautuu arvostaen Rauhalan Taivaslauluun. Uskoisin lisäksi, ettei ole täysin tavatonta tavata vl-liikkeen jäsentä esityksiä katsomassa, vaikka liike pidättyvästi virallisella tasolla teatteriin suhtautuukin.
Enemmän on kyse ihmettelystä kuin hyväksymättömyydestä. Ihmettelyä siitä miksi aikuiset ihmiset eivät voi valita sitä mikä heille on oikeinta juuri heidän elämässään. Mielestäni kypsän ihmisen tulee elämässään suodattaa, seuloa kaikki saamansa tieto oman ajattelunsa kautta, ei jonkun toisen, ei jonkun yhteisön, oli se sitten mormonit, Jehovan todistajat, pelijengi tai Lars Levin seuraajat.
Todella hyvä ja toimiva yhteisö antaa jäsenilleen vapautta käyttää omia aivojaan. Toisinajattelijat ryhmässä kontrolloivat ryhmän laatua ja estävät yhteisön ylilyönnit.
Olen vuosia ihmetellyt miksi maamme suurimpiin kansanliikkeisiin kuuluvasta lestadiolaisuudesta jatkuvasti yritetään antaa täysin yksipuolista kuvaa.
Mielestäni jokainen lestadiolaisuudessa oleva ihminen on yhtä lailla omilla aivoillaan ajatteleva kuin muissakin liikkeissä mukana oleva. Miksi näiden ihmisten harkintakyky kyseenalaistetaan. Miksi heidän kokemaansa elämän voimaa ei oteta todesta vaan se kyseenalaistetaan karkeilla yleistyksillä ja yksipuolisilla väitteillä.
Otetaanpa yksi tilastollinen kupla esimerkkinä pahasta virheellisestä vihjailusta. Kun muutama vuosi sitten tuli julki lasten väärinkäytöstä, niin näiden väärin tehneiden takia koko liike leimattiin väärinkäyttäjiksi. Tilastollisesti näiden tapausten suhteuttaminen liikkeen väkimäärään osoittaa että liikkeen piirissä ongelma on ennemminkin pienempi kuin keskivertokansalaisillamme, Helsingistä puhumattakaan. Muutama vuosi sitten lasten hyväksikäyttäjistä melkein puolet oli helsinkiläisiä. Kysymykseni siis kuuluu miksi valtakunnalliset tiedotusvälineet eivät kohdistaneet ongelmaa sinne mihin se kuuluu eli pääkaupungin mielettömän suureen väärinkäytösten määrään, vaan suuntasi ärtymyksensä liikkeeseen joka tilastollisesti on ennemminkin esimerkki paremmasta käytöksestä kuin maamme keskiarvo.
Vuokko
Otat esille sen miten vaikealta tuntuu kun on joutunut jättämään itselleen rakkaan liikkeen. Olen nähnyt vastaavia ilmiöitä eri puolilla Suomea ja eri aikoina. Toisinaan kokemukset ovat tuntuneet lopun elinaikaa.
Silti tässäkin olisi aihetta panna rinnalle myös vertailua muihin suomalaisiin jotta läheisten ja tärkeitten ihmisten hylkäämisen ja torjunnan kokemisen ongelman yleisyys ja laajuus tulisi oikeisiin mittakaavoihinsa.
Noin pyöreästi kolmannes suomalaisista perheistä on sellaisia, että niissä esiintyy perheväkivaltaa. Kun tämä tulee vaikeammaksi niin tulee avioeroja sekä monia muita ongelmia. Näistä taas seuraa että valitettavan moni tarttuu pulloon mistä ei suinkaan tule apua vaan ainoastaan ongelmien kasvaminen.
Pulloon tarttumisen seuraukset puolestaan ovat maamme kokonaishyvinvoinnille valitettavan synkkiä. Pelkästään rahallisesti alkoholin kustannukset ovat noin 4,5 – 14,5 miljardia euroa vuodessa. Tässä on jo huomioitu alkoholiveron tuoma ”hyöty” verotuksessa.
Tiedän ettei tämä vertailu tee helpommaksi omien vaikeiden kokemustensa ja tuntemustensa kanssa elämistä, mutta tarkoitukseni on tuoda esille sen että yhteiskunnassamme monet muut suurten hylkäämisten kokemukset ovat tilastollisesti paljon useammin koettuja suurten pettymysten syitä.
Kun tämä tiedostetaan niin yhteiskunnan pitäisi nostaa esille nuo todella valtavissa määrissä esiintyvät ongelmat, jotta päästäisiin varsinaiseen suursiivoukseen ihmisten pettymysten vähentämiseksi armaassa isänmaassamme.
Kukaan ei puhuisi pahaa lestadiolaisista jos he ymmärtäisivät vahvistaa, että kuuluvat tähän samaan viallisten armonkerjäläisten ryhmään kuin muutkin kuolevaiset. Ja tämä jako suruttomat ja saarnaajan edessä parannuksen tehneet sai minut jo lapsena tuntemaan kylmiä väreitä selkäpiissäni, koska ymmärsin vahvasti, että enoni ja isoenoni, jotka ryyppäsivät, rakastivat ja ymmärsivät minua todella, mutta eivät pääsisi taivaaseen.
Matias Roto lausahdat ”Totuus kuuluu rehelliseen arviontiin”.
Kuinka selität esim suomen tilanteen sisällisodan ”rehellisesti” kun 100% suomalaisista oli kirkon jäseniä?
1. Viittaat Hurtiigin kirjaan ja yrität asttaa hänen pätevyytensä kyseenalaiiseksi oman taustatutkimuksensa johtopäätösten tekemisessä. Oletko tutustunut Tampereen yliopiston, Ensi- ja Turvakotien liiton sekä evankelis-luterilaisen kirkon selvitykseen siitä, miten lasten oikeudet toteutuvat uskonnollisissa yhteisöissä? Hankkessa on tutkijoita myös Irlannista, Skotlannista ja Norjasta.
2. Roto: “Mitä tulee sitten rikosten määrään pääkaupunkiseudulla, niin mielessäni oli vuoden 1994 tilasto jolloin koko maassa oli noin 800 tilastoitua rikosta ja noista oli noin 400 Helsingissä tehtyä. Nyt kun tarkastelin uudempia tilastoja niin huomaan että olosuhteet ovat muuttuneet noista ajoista hyvinkin merkittävästi.”
Viittaa johonkin 21 vuotta vanhaan tilastoon josta et kerro edes tilaston tekijää, tekotapaa tai yleensä mitään tietoja ja väität sen perusteella, että helsinkiläiset syyllistyvät pedofiliaan muuta maata useammin. Ole hyvä ja kerro mistä tilastosta puhut, muussa tappauksessa oletan, että olet tuonkin tiedon vetänyt hatustasi (nätti hattu sinänsä, ei siinä mitään).
Väität vieläpä härskisti: “Kysymys Helsingin tapausten tilastosta on tosiasia. Jos totuus loukkaa, niin se kertoo siitä ettei loukkaantunut siedä totuutta.”
Puhut tilastoiduista, siis ilmitulleista tapauksista. Et voi tietää kuinka monia tapauksia uskonnollisiissa yhteisöissä jää ikuisiksi ajoiksi pimentoon tehokkaan salailu- ja peittelykäytännön ja pakkoanteeksiannon vuoksi. Et voi myöskään tietää sitä, kuinka moni tuon haamutilastosi (jos sellaista nyt edes on olemassa) helsinkiläisistä pedofiileistä on kuulunut johonkin uskonnolliseen yhteisöön, vaikkapa lestadiolaisiin, vai onko sekin selvitetty tuossa historiallisessa “tilastossa”?
Kaiken lisäksi viittaat uudempiin tilastoihin, joissa tilanne on “hyvinkin merkittävästi” muuttunut. Mitä nämä uudemmat tilastot ovat? Mistä ne ovat saatavilla?
3. Roto: “Tilastossa näkyy se että kun joku väkimäärä ei ole yhtenäinen niin sen keskuudessa voi esiintyä mitä tahansa koska ihmisten keskinäinen huolenpito on vähäisempää.”
Sama pätee myös niin päin, että yhtenäinen suljettu yhteisö suojelee pedofiilejä tehokkaasti – vieläpä syyllistämällä ja pelottelemalla uhrit olemaan hilljaa ja peittelee rikollisten touhut hinnalla millä hyvänsä, jotta yhteisön maine ei tahriutuisi. Kun taas yhteisöjen ulkopuolella ei ole tarve peitellä kenenkään rikoksia, päin vastoin ilmiantaa ainakin törkeimmät hyvinkin tehokkaasti.
4. Roto: “:Tässä on osoite yhteen tällaiseen tutkimukseen, missä tapauksia on eniten ollut Turun alueella.”
Viittaamastasi Häkkisen tutkimuksesta en ainakaan minä löytänyt minkäänlaista mainintaa po. rikosten paikkakuntakohtaisesta sijoittumisesta Suomen kartalle.
Roto: ”Rauhanyhdistyksen johto on yhtä lailla samalla linjalla kuin muutkin siitä että lasten seksuaalinen väärinkäyttö on pahasta.”
Niin varmasti. Yhteisön maineelle.
Mikä ihmeen 800 rikosta? Rikoksia tehdään vuosittain lähes 200.000!
On ehkä turha arvailla piilorikollisuutta. Sitäkin on tutkittu eikä mutulla voi heittää joitain arvioita. Tämä siis yleisenä toteamuksen eikä kenellekään keskustelija ole.
Kävin katsomassa Tampereella Taivaslaulun, siitä arvio Vartijassa:
http://www.vartija-lehti.fi/taivaslaulu-karsimys-vai-rakkaustarina/
Ilmoita asiaton kommentti