Vaivana wanha teologinen kirjallisuus?

Edessä on asunnon vaihto pienempään. Kirjahyllyä pitäisi karsia. Mitä tehdä kaikelle vanhalle teologiselle kirjallisuudelle? Se ei kelpaa kenellekään.

Kotimaa Pron blogissaan ”Milloin teologisesta kirjallisuudesta tuli ongelmajätettä” Olli Seppälä pohtii vanhan teologisen kirjallisuuden sijoittamisen ongelmaa.

”Olen kuullut eläköityvien pappien ja rovastinleskien tuskailevan samaa täpötäysien kirjahyllyjen edessä. Minne kaikki tämä teologinen tieto, pohdinta, oivaltaminen, kilvoittelu ja harha-askeleet? Kuka haluaa riesakseen vanhaa teologista kirjallisuutta? Väistökirjoja, tunnustuksellista latteutta, liberaalia terhentelyä, pateettista hurskastelua, metodologista ilotulitusta ja herra ties mitä. Eivät kirjastot, eivät antikvariaatit, eivät nuoret opiskelijat halua pölyttynyttä lastia vaivoikseen.”

Lue blogi Kotimaa Prosta

HUOM! Tilaa Kotimaa Pro kahdeksi viikoksi maksutta täältä

 

8 kommenttia

 • Riitta Bonny sanoo:

  Muistuttaa ihmisviisauden katoavaisuudesta.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Mulla on monta hyllymeträ vanha teologista kirjallisuutta, joissa on mukana myös tiedollisia helmiä, kun joko wanha teologi on kuin huomaamattaan antanut tietoa asioista jotka nykytietämyksen valossa saavat yllättäviä merkityksiä..

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Marja-Sisko Aalto sanoo:

  Jossakin vaiheessa vanhat rovastit hoksaavat tarjota niitä tuomiokapitulien kirjastoon. Varoituksen sana: Saa olla melkoinen yksittäinen aarre, että otetaan vastaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Pöhlman, Renkvist, Miller jne. Dogmaatikkoja. Löytyy myös Puukkoa muttei Puntaria.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Peltonen sanoo:

  Niin. Kirjahyllyjensä täyttäjillähän on yleisestikin se pulma, että vaikka klassikot ja muun pysyvän voi helposti poimia erilleen, aina hyllyyn jää myös kirjoja, jotka ovat joko enää nostalgian arvoisia, tai sitten vain banaaleja muistutuksia menneiltä vuosikymmeniltä ja siksi pikemminkin hävettäviä. Joskus suoritamme karsintaa, siivousta, ja katsomme mikä muodikas on ehtinyt muuttua vähintään tyylittömäksi. Kannamme palasia omasta elämästä antikvariaattiin. Tällöin kulttuurihistoriaa tai sosiaalihistoriaa on se, että antikvariaatinpitäjä kertoo että kaikilla on juuri sama ongelma ihan noiden samojen kirjojen kanssa….

  Ilmoita asiaton kommentti
 • jorma ojala sanoo:

  Otan itsekin vastaan toivomuksia ja haavelistoja. On historiaa, paikallishistoriaa. kyltyyriä, farmakologiaa suomeksi ja ruotsiksi ja saksaksi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Osmo Kauppinen sanoo:

  Ongelmanani on yli 3000 niteen kirjasto Vanhaa teologista olen yrittänyt tarjota nuoremmille teologeille. Ei tahdo onnistua. Pakko jo alkaa heitellä paperiketäykseenkin

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Riitta Bonny sanoo:

  Englanninkielisillä on se etu, että kristilliset kirjat voi lähettää maihin, joissa on pulaa niistä.

  Ilmoita asiaton kommentti