Tytti Solantaus: Viattomien lasten päivä on ajankohtainen

Tilastokeskus keräsi Suomen juhlavuoden ja itsenäisyyspäivän kunniaksi kokoon ne kartoitukset ja tutkimukset (stat.fi, Suomi maailman kärjessä), joissa Suomi oli pärjännyt hyvin verrattuna muihin maihin. Suomi on vakain, vapain ja lukutaitoisin maa maailmassa, mutta oli pakko jäädä miettimään, oliko olemassa myös jotain muuta.

Vastaus tulikin nopeasti, kun tutkimus toi esille (HS 12.12.), että tämä maailman lukenein ja turvallisin maa on EU:n pakolaisvastaisin Luxembourgin jälkeen. Pakolaisvastaisuuden eräät seuraukset nousivat esille yhdeksän päivää myöhemmin (HS 21.12.) koskien yksin maahan tulleita alaikäisiä turvapaikan hakijoita.

Nykyisen pakolaispolitiikan seurauksena näistä lapsista palautetaan suuri osa. On alettu antaa vuoden oleskelulupia, joita voi seurata karkottaminen vuoden kuluttua. Omien perheenjäsenien saaminen Suomeen on hyvin vaikeaa, miltei mahdotonta.

Lapsille ja nuorille tilanne merkitsee toivon hapertumista, jatkuvaa epävarmuutta ja pelkoa ja niihin liittyen usein keskittymisvaikeuksia, masennusta ja ahdistusta. Iästä riippumatta on lapselle tärkeää, että hänellä on usko tulevaisuuteen. Ilman sitä tuntuu tarkoituksettomalta panostaa koulunkäyntiin, ystävyyteen, ihmissuhteisiin.

Joulukuun 22. päivänä HS uutisoi, että liivijengit houkuttelevat riveihinsä maahanmuuttajia. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat ylipäätään ihmiset, joilla ei ole ketään, ei edes tulevaisuuden näkymiä. Suurin osa turvapaikkaa hakevista alaikäisistä on murrosikäisiä. Tähän kehitysvaiheeseen liittyy identiteetin muovautuminen ja vahva tarve kuulua johonkin.

Jos pakolaispolitiikka vaikeuttaa tai tekee jopa mahdottomaksi näiden nuorten sitoutumisen kouluun ja tulevaisuuden rakentamiseen, voidaan aikaansaada sellaisia vaurioita, ettei elämä lähde enää liikkeelle täällä eikä muualla. Suomen ratkaisuna näyttää olevan maasta poistaminen. Talous ja rikollisuus eivät tunnusta maiden rajoja, mutta katsooko Suomi, että sen eettinen ja humanitaarinen vastuu omasta toiminnasta loppuu näiden lasten ja nuorten passintarkastukseen?

Joulukuun 28. päivä on viattomien lasten päivä. Matteuksen evankeliumin mukaan kuningas Herodes käski tappaa kaikki alle kaksivuotiaat poikalapset kuultuaan juutalaisten kuninkaan, Jeesusvauvan syntymästä. Joosef sai asiasta vihiä ja lähti perheineen pakomatkalle Egyptiin. Jeesus oli turvapaikkaa etsivän pakolaisperheen lapsi, viaton, kuten Betlehemin lapsiuhrit.

Maassamme olevat turvapaikkaa hakevat lapset ja nuoret, oli perhettä mukana tai ei, ovat hekin viattomia maansa väkivaltaan. Myös heitä tulisi muistaa viattomien lasten päivänä. Miksi he eivät saisi turvapaikkaa maasta, joka on maailman varakkain ja kolmanneksi turvallisin maa lasten kasvaa? Miten olisi käynyt, jos Egypti olisi karkottanut Joosefin perheen takaisin Betlehemiin?

Tytti Solantaus

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, emerita tutkimusprofessori

Kirjoitus julkaistu myös Helsingin Sanomissa 28.12.2017

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli
  1. Kaikkia ei voi ottaa, tästä olemme varmaankin kaikki yksimielisiä. Vai olemmeko?

    Ehkä olisi syytä määrittää tai ehdottaa kuinka monta pakolaista Suomeen otetaan vuodessa. Ehkäpä kommentoijat valitsevat seuraavista vaihtoehdoista tai ehdottavat omia:

    A) 1000 vuodessa B) 10 000 vuodessa C) 50 000 vuodessa D) 100 000 vuodessa.

    Kun määrä on päätetty, seuraavaksi pitää määrittää kriteeri jolla tulijat valikoidaan (paitsi että ne on jo määritelty sopimuksin ja lainsäädännössä).

Vierasblogi
Vierasblogi
Kotimaan Vierasblogissa julkaistaan yksittäisiä tekstejä kirjoittajilta, joilla ei ole omaa blogia Kotimaa.fi:ssä. Jos haluat kirjoittaa, ota yhteyttä Kotimaan toimitukseen.